Politika 05.01.2023.

Tegeltija: Uspostaviti neutralnost i profesionalizam u CIK-u

ČITANJE: 2 minute

Jedna od prvih stvari koju mora uraditi novouspostavljena parlamentarna većina na nivou BiH jeste da u Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ BiH uspostavi političku neutralnost i profesionalizam, što se može realizovati isključivo smjenom ovog saziva CIK-a, ocijenio je danas savjetnik predsjednika Republike Srpske Milan Tegeltija.

On je u izjavi Srni istakao da je trakavica koju je ispolitizovanim i neprofesionalnim radom priredio CIK konačno završena današnjom odlukom i SNSD-u su ovjerena četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skypštine koja je dobio voljom narodnih poslanika.

Tegeltija je naveo da ovakav CIK mora biti smijenjen i istakao da je način izbora ovog saziva od samog početka signalizirao da će takav politički CIK raditi po političkim instrukcijama, a ne po slovu zakona.

“Današnja odluka CIK-a ne predstavlja ništa drugo do izvršenje direktnog naloga Suda BiH i ne znači da se CIK dozvao pameti, nego je jednostavno bio primoran da donese zakonitu odluku u skladu sa naredbom Suda”, istakao je Tegeltija.

On je ukazao da je CIK BiH u politizaciji išao dotle da se oglušio čak i na prvu sudsku odluku i postavio se iznad Suda, da bi tek nakon druge sudske odluke i jasnog naloga Suda, koji mu je “nacrtao” kakvu odluku mora da donese bio prinuđen donijeti današnju odluku.

Tegeltija je naglasio da je cijela trakavica u vezi sa petim delegatom iz Republike Srpske jedan od snažnih argumenata za smjenu ovog saziva CIK-a.

On je naveo da je trakavica u vezi sa petim delegatom proizvod politizacije CIK-a, koji se u ovom postupku i tokom cijelog izbornog procesa ponašao kao zainteresovana strana, a ne nepristrasni tehnički organ za sprovođenje izbora.

“Imati CIK koji se ponaša kao zainteresovana strana u izbornom procesu je potpuna negacija demokratije”, naglasio je Tegeltija.

Centralna izborna komisija BiH donijela je danas odluku u skladu sa nalogom Apelacionog vijeća Suda BiH za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske, prema kojoj će četiri delegata iz SNSD-a i jedan delagat iz SDS-a činiti Klub Srba u Domu naroda.

Delegati za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH prema ovoj odluci biće Sredoje Nović, Nikola Špirić, Radovan Kovačević i Snježana Novaković Bursać iz SNSD-a, te Želimir Nešković iz SDS-a.

Sud BiH je 30. decembra ponovo poništio odluku CIK-a BiH u vezi sa petim delegatom u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

(Srna)

Oznake: Milan Tegeltija