Biznis 10.10.2020.

Tegeltija: Zakon o javnim nabavkama preduslov za kandidatski status

ČITANJE: 2 minute

Evropska unija bi, u narednih sedam godina, u zemlje zapadnog Balkana trebalo da uloži 29 milijardi evra – devet milijardi kroz donacije i još 20 milijardi povoljnih kredita. Time bi, smatraju u Evropskoj komisiji, ova regija konačno počela da ekonomski hvata korak sa Evropskom unijom, i ubrza proces evro-integracija.

Pomoć stiže uz određene uslove. Prvi je da domaće vlasti neće imati autonomiju u odlučivanju na koje će projekte novac biti trošen, piše RTRS.

Drugi, možda i važniji uslov, je transparentno trošenje novca, jer u EU nisu baš zadovoljni dosadašnjom praksom, ne toliko u zemljama zapadnog Balkana, koliko u nekim drugim državama i regijama koje su dobijale slične vrste pomoći.

Preduslov za to u BiH, novi je Zakon o javnim nabavkama, jasna je poruka evropskih zvaničnika.

– Oni su poručili da nama omogućavaju devet milijardi evra, ali da žele da se taj novac troši u skladu sa najboljim praksama javnih nabavki i da to prate zakoni koji su svima prihvatljivi – rekao je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija gostujući na RTRS-a.

Istakao je da je to uslov protiv kojeg niko ne može da bude, te dodao da BiH treba jedan takav zakon.

Prema njegovim riječima, to je jedan od važnih prioriteta za dobijanje kandidatskog statusa.

Tegeltija je istakao da investicioni paket za zapadni Balkan predstavlja i pozitivnu poruku za sve zaintersovane investitore.

Tegeltija je ukazao da postoje neke stvari koje trebaju svima i o kojima postoji jasna saglasnost, ali postoje i one gdje je evidentan problem unutrašnjeg konsenzusa.

– Zaista mislim da mi u BiH možemo da dođemo do dobrih rješenja, poput zakona o javnim nabavkama u koji se u cjelosti uključuje Privredna komora Republike Srpske zajedno sa kolegama iz FBiH i grupom stručnjaka koji pripremaju svoje viđenje ovog zakona koje ćemo zajedno uobličiti i predstaviti kao jedan zakon za koji smo sigurni da je dobar za privredu BiH. Ako je dobar za privredu BiH, ne vidim razlog da bi neko bio protiv njegovog usvajanja – naglasio je Tegeltija za RTRS.

(A.M/banjaluka.net)

Oznake: Zoran Tegeltija