Vijesti 24.12.2020.

TEGELTIJIN ODGOVOR SDA: Prestanite prebacivati odgovornost za migrantsku krizu

ČITANJE: 3 minute

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija odbacio je navode SDA o tome da Savjet ministara na čijem je čelu nije učinio ništa po pitanju rješavanja migrantske krize u BiH.

Ocjenjujem to kao loš politički pokušaj prebacivanja odgovornosti na Savjet ministara i mene lično i očekujem da oni koji su se dogovarali o tim pitanjima, te dogovore i ispoštuju, te prestanu prebacivati odgovornost na druge koji nisu ni učestvovali u dogovorima, navodi se u reagovanju predsjedavajućeg Tegeltije.

Kako kaže, Savjet ministara BiH, na čijem je čelu, zajedno i u saradnji sa svoja dva zamjenika, te u dogovoru sa Delegacijom EU i onima koji su zaduženi za migracije, donio je i time ispoštovao sve tražene odluke koje se odnose na problem migrantske krize u BiH.

Tegeltija podsjeća da je usvojena Informaciju sa Planom mjera za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH i donesena Odluku o uspostavljanju radne grupe za izradu Strategije u oblasti migracija i azila i Akcionog plana za period 2021- 2025. godine.

– Takođe, Savjet ministara nije usvojio odluku o uspostavljanju privremenog centra za smještaj migranata u naselju Ciljuge, na području opštine Živinice, jer su protiv te odluke glasali ministri iz reda bošnjačkog naroda. U pregovorima sa Gradom Bihaćem o rješavanju pravnih pitanja u vezi sa davanjem na korišćenje lokacije „Lipa“ Službi za poslove sa strancima za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata bilo je zaduženo Ministarstvo bezbjednosti BiH – saopštio je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo bezbjednosti, a ne predsjedavajući Savjeta ministara kako se to želi prikazati, učestvovalo je u saradnji sa Gradom Bihaćem, Vladom Unsko-sanskog kantona (USK), Službom za poslove sa strancima, Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i drugim nadležnim institucijama, agencijama i organizacijama u definisanju i potpisivanju Memoranduma o saradnji kojim se uređuju načini saradnje i pružanje međusobne pomoći s ciljem uspostavljanja centra „Lipa“.

Podsjećamo, SDA je zatražila od predsjedavajućeg Zorana Tegeltije da se Savjet ministara, kao najodgovornija institucija, konačno u punom kapacitetu uključi u rješavanje migrantske krize.

– Dajemo punu podršku Ministarstvu bezbjednosti BiH, koje jedino sistemski pokušava riješiti krizu, ali su mehanizmi koje ovo Ministarstvo ima na raspolaganju već iscrpljeni. Ne može se krizom baviti samo jedno ministarstvo, a da se prvi čovjek Savjeta ministara ponaša kao politički analitičar, bez ikakve odgovornosti za situaciju koja prijeti da se pretvori u potpunu humanitarnu i bezbjednosnu katastrofu. Ako se to dogodi, najodgovorniji će biti predsjedavajući Savjeta ministara – saopštila je SDA.

Zbog toga, od Savjeta ministara na čelu sa predsjedavajućim Tegeltijom, traže da odmah, u saradnji sa Delegacijom EU, međunarodnim organizacijama i vlastima Unsko-sanskog kantona, pronađu rješenja za sprečavanje najtežih posljedica aktuelnie krize.

– Tražimo da se na tu temu održi hitna sjednica Savjeta ministara. Naglašavamo da je pri tome potrebno teret krize rasporediti na cijelu teritoriju BiH, a ne samo na područja na kojima su Bošnjaci u većini – navodi SDA.

Podsjećamo, migranti u kampu „Lipa“ juče su zapalili nekoliko šatora, u znak protesta zbog odnosa vlasti BiH prema njima.

(Srpskainfo)