Svijet 06.08.2022.

Teheran traži realističan odgovor od Vašingtona

ČITANJE: 1 minuta

Iranski ministar spoljnih poslova Husein Amirabdolahijan zatražio je danas “realističan odgovor” od SAD na prijedloge Irana o indirektnim razgovorima u Beču pokrenutih s ciljem obnove nuklearnog sporazuma iz 2015. godine između Teherana i svjetskih sila, javili su danas iranski mediji.

“Ministar Amirabdolahijan naglasio je potrebu za realističnim odgovorom SAD na konstruktivne prijedloge Irana o raznim pitanjima kako bi sporazum funkcionisao”, navode mediji, koji nisu objavili detalje prijedloga.

Prema sporazumu sa svjetskim silama iz 2015. godine, Iran se saglasio da će ograničiti svoj nuklearni program, a zauzvrat će biti ukinute zapadne sankcije.

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp povukao je Ameriku iz sporazuma koji je ograničavao nuklearni program Irana u zamjenu za ublažavanje zapadnih sankcija.

Jedna od glavnih pritužbi Trampa bila je da sporazum nije pokrio raketni program Irana ili podršku Teherana oružanim grupama na Bliskom istoku koje Zapad smatra terorističkim.

Indirektni razgovori između Teherana i Vašingtona obnovljeni su u Beču 4. avgusta susretom između glavnog iranskog pregovarača Ali Bageri Kanija i koordinatora EU Enrike Morea.

(A. S.)

Oznake: Iran, SAD