Vijesti 17.01.2023.

TEHNOLOŠKA SARADNJA: Stručnjaci NATO-a sa predstavnicima naučne zajednice u BiH

ČITANJE: 2 minute

Stručnjaci NATO programa Nauka za mir i bezbjednost (SPS) susreli su se danas u Sarajevu s predstavnicima naučne zajednice BiH i razmijenili mišljenja o daljim mogućnostima saradnje.

Događaj organizovan u saradnji sa NATO Štabom Sarajevo istakao je značajno učestvovanje naučnika iz BiH u regionalnim i međunarodnim istraživačkim naporima.

U proteklih deset godina razvijeno je više od desetak aktivnosti s BiH u okviru NATO programa Nauka za mir i bezbjednost, u temama kao što su sajber obrana, protivterorizam i otkrivanje opasnosti od eksploziva u saradnji sa stručnjacima iz NATO i partnerskih zemalja, istaknuto je na “SPS informativnom danu” održanom u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kako je saopšteno iz NATO Štaba u Sarajevu, ove aktivnosti pomogle su u izgradnji kapaciteta za suočavanje s sajber hibridnim izazovima u BiH i širom jugoistočne Evrope.

“Naša saradnja usklađena je s našim partnerstvom koje se razvija i u skladu sigurnosnim okolnostima koje se mijenjaju, te se sve više usredotočuje na primjenu tehnologija za suočavanje s novim i nadolazećim izazovima” rekao je Klaudio Palestini, viši savjetnik pri NATO Nauka za mir i bezbjednost Program.

Na događaju su tri bh. naučnika objasnila svoju nedavnu uključenost u istraživačke i razvojne projekte koje podržava SPS, predstavljajući svoje napore da poboljšaju detekciju eksploziva putem umjetne inteligencije i virtualne stvarnosti.

Događaj je takođrebio prilika za istraživanje novih zajedničkih aktivnosti, uključujući višegodišnji projekt odgovora na hitne situacije i upravljanja.

“Današnji sastanak samo je jedan od primjera aktivnosti koje poduzimamo u suradnji s NATO, upravo u cilju daljnjeg jačanja i unapređenja naše međusobne saradnje. Moramo optimalno iskoristiti mogućnosti koje nam se pružaju u okviru NATO SPS programa i zajedno biti mnogo aktivniji, istraživati i tražiti nova inovativna rješenja za širok spektar izazova,” rekao je Selmo Cikotić, ministar bezbjednosti BiH, prenose Nezavisne.

Oznake: NATO