Magazin 16.04.2016.

Tehnološki tajkun ima 16 godina, ali zove roditelje svakih 20 minuta

ČITANJE: 2 minute
tinejdzer-tajkun

On ima sopstvenu kompaniju i živi u apartmanu na Menhetnu, zove se Ben Pasternak i jedva da je dovoljno star da bi mogao da vozi. Ben je šesnaestogodišnji osnivač Floga, aplikacije koja je nešto između Tindera i Ibeja, a pomaže tinjedžerima da prodaju stvari koje im nisu potrebne.

Ovaj tinejdžer je porijeklom iz Australije, a dvije aplikacije koje je stvorio su postale veoma tražene i prije nego što je došao na ideju o kreiranju Floga. Zahvaljujući Flogu i Benu, kupovina i prodaja u okviru nečije društvene mreže nikada nije bila tako jednostavna.

Međutim, Ben nije samo kreator jedne aplikacije. Tinejdžer, koga britanski mediji nazivaju “tehnološkim tajkunom” ranije se bavio i razvojem video igara. Njegova prva igrica “Imposibl raš” je, prema izvještajima Jahua, daunlodovana 1,3 miliona puta, što i nije loše za nešto što je dizajnirao dok se dosađivao na časovima.

Ubrzo po njenom stvaranju su mu na vrata zakucali investitori iz Silikonske doline i Ben je počeo da sanja o Njujorku. Međutim, njegovi roditelji su najprije željeli da on završi školu, jer su smatrali da bi, ako bi zaradio novac od svoje nove aplikacije, Ben mogao vrlo brzo da se preseli i osamostali.

“Pretpostavljam da su mislili i da investitori nikada ne bi platili petnaestogodišnjaku”, rekao je Ben za Sidnej Morning Herald.

Međutim, bojazni njegovih roditelja su se ostvarile vrlo brzo.

Nepunih godinu dana nakon što se njegova prva aplikacija popela na sam vrh svjetskih top-lista, Ben je inkasirao dva miliona dolara. Nakon što je izbačen iz škole, potražio je stan u Velikoj jabuci.

Ben sada provodi 14 do 16 sati dnevno sa svojim timom, razvijajući aplikacije i igrice. Iako ne mora da brine o diplomi ili koledžu, sada shvata da samački život uopšte nije lak.

“Ima toliko stvari o kojima moram da brinem, kao što su hrana i pranje odjeće. Uvijek kasnim sa računima… Kada sam živio sa roditeljima, toliko stvari sam uzimao zdravo za gotovo”, rekao je “Njujork post”.

Ben ne zna da kuva i uglavnom naručuje picu, a spava na podu. Druži se sa svojim vršnjacima i ima djevojku sa kojom najčešće ode do bioskopa ili tržnog centra.

Ipak, on priznaje da zove roditelje na svakih 20 minuta i da često uključi TV ili muziku, ali i da to nije isto kao topao ljudski razgovor. Ovaj tinejdžer priznjae da vođenje kampanje može biti podjednako dosadno kao i dan u školi.
“Kada smo osnivali kompaniju, dosta smo radili sa advokatima. Bilo je prilično dosadno, kao pravi domaći”, dodao je on.

(Blic)