Vijesti 12.04.2017.

Tek 23 od 92 srednje škole u Srpskoj idu na ekskurzije

ČITANJE: 2 minute

Tek 23 srednje škole, od 92 u Republici Srpskoj, organizovaće ekskurzije u maju i junu. U banjalučkoj Školi učenika u privredi već 10 godina srednjoškolci ne idu na matursko putovanje, jer se ne prijavljuje dovoljan broj đaka. Putovanje će pokušati da organizuju ove godine u septembru.

“Mislim da napokon u ovoj školi treba da se organizuje ekskurzija jer nikad niko nije išao na ekskurziju iz naše škole. A po pitanju para, to svako sa svojim roditeljima treba popričati. Ja sam sa svojima pričao, al ne znam, to će još vidjeti”, rekao je učenik banjalučke Škole učenika u privredi Ognjen Zarić.

Direktor škole Dragoljub Vuković, kaže da učenici žele da idu na ekskurziju, ali da nemaju novca. Predsjednik savjeta roditelja ne misli tako.

“Mislim da nije novčana situacija, jednostavno možda su neki htjeli prije vozački, prije haljinu, ali mislim da ekskurzija treba biti ono što je prvo”, rekla je predsjednik Savjeta roditelja banjalučke ŠUP škole Tatjana Barać.

“Prvi razlog je ekonomske prirode. Za ekskurziju treba izdvojiti određenu sumu koju većina roditelja naših učenika ne može da obezbijedi”, rekao je direktor banjalučke Škole u privredi Dragoljub Vuković.
Ipak neke škole, poput banjalučke Gimnazije, mogu se pohvaliti da bez obzira na cijenu, svake godine oko 95 odsto đaka ode na ekskurziju. Gimnazijalci uvjeravaju da imaju svoj recept za odlazak na putovanje.

“Neki imaju, ali većina treba da štedi, treba da nađe neka sredstva sa neke druge strane da bi mogla da to obezbijedi. Jeste to visoko, ali mislim da ne može baš puno jeftinije”, rekao je učenik banjalučke Gimnazije Željko Kiso.

Tako će, bez obzira na cijenu aranžmana od 857 maraka, za 40-ak dana, 296 banjalučkih gimnazijalaca otići put Italije, Španije i Francuske.

“Povisoka cijena jeste, ali turističke agencije koje se javljaju na tendere ponude te cijene, školski odbor izabere onu koja ima kompletnu ponudu, ispunjava sve uslove, a onda dođe na red i cijena”, rekao je direktor Gimnazije Zoran Pejašinović.

Za ekskurziju u inostranstvu potrebno je izdvojiti od 500, 600 maraka za sedam dana u Grčkoj i Italiji, pa do 860 za turu u Italiji, Španiji i Francuskoj.

Naravno, neophodno je obezbijediti i džeparac. U turističkim agencijama uvjeravaju da su cijene realne, jer je u aranžman uračunato sve što škola predvidi planom i programom ekskurzije, kao i da agencije ne smiju ništa dodatno da naplaćuju na licu mješta.

(atv)