Vijesti 06.04.2017.

Tek četvrtina srednjih škola organizuje ekskurzije

ČITANJE: 3 minute

Tek četvrtina srednjih škola u RS organizovaće ove godine ekskurzije, a direktori ovih obrazovnih ustanova se pribojavaju da će do polaska na putovanje jedan broj učenika otkazati, što se lani dešavalo.

Dragoljub Vuković, direktor Škole učenika u privredi u Banjaluci, kazao je da su ovih dana u toku dogovori sa učenicima i roditeljima o ekskurziji, ali da još ne znaju da li će se ići i gdje.

“Ne znamo još ništa. Imamo nekoliko ponuda, ali vjerovatno će izbor pasti na Grčku ili Italiju, zbog manje cijene. I prošle godine smo imali veliki broj zainteresovanih na početku, ali kako se bližio dan polaska tako su učenici odustajali, jer su imali neke preče finansijske izdatke. Cijena prošle godine je bila oko 600 KM po đaku za ekskurziju”, naveo je Vuković.

Vladimir Jagodić, direktor Medicinske škole u Banjaluci, kazao je da su oni svu proceduru završili i da se ove godine putuje u Grčku.

“Kod nas na ekskurziju ide oko 150 učenika, to je značajan broj. Cijena je oko 500 maraka i učenici su zadovoljni”, naveo je Jagodić.

Spasoje Vasiljević, direktor Saobraćajne i elektro škole u Doboju, kazao je da učenici ove škole na ekskurziju obično idu u septembru.

“I ove godine će biti tako. Mi smo već s učenicima i roditeljima proveli neke ankete i imamo između 55 i 58 zainteresovanih učenika. Cijena će biti oko 750 KM, a ove godine učenici su izabrali Španiju.  Prošle godine smo išli u Grčku, za koju je cijena bila niža”, naveo je Vasiljević.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS je saopšteno da je od ukupno 92 srednje škole u RS zahtjev za izvođenje ekskurzija poslalo njih 23.

“Od ukupno 23 zahtjeva srednjih škola za izvođenje maturske ekskurzije,  sedam škola planira izvoditi ekskurziju u Italiju,  osam škola u Grčku,  sedam škola u Španiju i jedna škola na relaciji Budimpešta – Beč – Prag”, naveli su u Ministarstvu.

Pojašnjavaju da oni daju saglasnost na predloženi plan i program ekskurzije, a organizator ekskurzije, odnosno direktor škole, u skladu s Pravilnikom o izvođenju ekskurzija i izleta, preuzima svu odgovornost za pripremu, izvođenje i evaluaciju ekskurzije prema predloženom planu i programu.

“Pripremu ekskurzije vrše odjeljenska i stručna vijeća škole u saradnji sa učenicima, njihovim roditeljima i stručnim institucijama. Na ovaj način data je mogućnost roditeljima da učestvuju u donošenju odluke u vezi sa odlaskom učenika na ekskurzije i zaštite svoje i interese djece, s obzirom na to da snose troškove ekskurzije”, naglasili su u resornom ministarstvu.

Bojana T., majka maturanta iz Banjaluke, kaže da je nekad mnogo više đaka išlo na ekskurzije, ali da je besparica učinila svoje i da sve postaje luksuz.

“Mi ćemo uzeti pozajmicu da sin ode na ekskurziju jer će mu to ostati u sjećanju, a i nagrada je za petice na kraju školovanja. Strpićemo se na drugim stvarima”, navela je ona.

(Nezavisne)