Region 16.04.2021.

TELEFONIRAO DŽAFEROVIĆU: Janša poručio da Vlada Slovenije ne stoji iza “non papera”

ČITANJE: 1 minuta

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, telefonom je razgovarao sa premijerom Republike Slovenije Janezom Janšom.

Telefonski razgovor je uslijedio na poziv premijera Republike Slovenije Janeza Janše, koji je obavijestio Džaferovića da ne postoji “non paper” koji bi se mogao dovesti u vezu sa Vladom Slovenije, a koji bi uključivao prekrajanje granica ili povredu teritorijalnog integriteta BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH, prenose Nezavisne.

Premijer Republike Slovenije Janša je rekao da Slovenija podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i njen evroatlantski put, poštujući u potpunosti Dejtonski mirovni sporazum.

Džaferović je kazao da u startu treba onemogućiti svaku priču o etničkim i teritorijalnim podjelama BiH, kao i da je jedini put za BiH njena dalja unutrašnja reintegracija i evroatlantska integracija.

Razgovarano je o predsjedavanju Slovenije Evropskom unijom u narednom periodu, kao i o predstojećem Samitu EU – Zapadni Balkan, čiji će Slovenija biti domaćin, a čija bi glavna tema trebala biti ubrzanje integracije država Zapadnog Balkana u EU.

Priča o slovenskom “non paperu” koji tretira prekrajanja granica na Zapadnom Balkanu digla je veliku prašinu u regiji posljednjih dana.

(SB)

Oznake: Janez Janša