Vijesti 20.11.2020.

TELEGRAMI SAUČEŠĆA IZ SRPSKE: Odlazak njegove svetosti – gubitak za hrišćanski svijet

ČITANJE: 5 minuta

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je danas povodom upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, telegram saučešća Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve, svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vjernom pravoslavnom srpskom narodu.

– Sa dubokim žaljenjem i tugom primila sam vijest o upokojenju Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. Odlazak Njegove svetosti predstavlja ogroman gubitak i žalost za Srpsku pravoslavnu crkvu, srpski narod, ali i za cijeli hrišćanski svijet – navodi se u telegramu.

Cvijanović je dodala da je patrijarh Irinej vjerujućem narodu i sveštenstvu i u teškim i izazovnim vremenima, pokazivao put mira, pravde i mudrosti.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej preminuo je jutros od posljedica virusa korona.

Dodik: Odlaskom patrijarha Irineja RS izgubila velikog prijatelja

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je iskreno saučešće svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve (SPC), monaštvu, sveštenstvu i vjernom narodu povodom upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja.

“Njegovim odlaskom naša Crkva je izgubila velikog molitvenika i istinskog pastira svog naroda, a mi u Republici Srpskoj i velikog prijatelja, koji je sa nama dijelio dobro i zlo od kako je stupio na patrijaršijski tron”, naveo je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH istakao je da se Njegova svetost patrijarh Irinej preselio u vječnost odakle će i dalje svojim molitvama paziti na svoj narod, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

“Ostajemo vječno zahvalni za svu ljubav, pažnju i blagoslove koje smo kao narod i Republika dobijali od patrijarha Irineja”, naglasio je Dodik.

Višković: Odlaskom patrijarha Irineja srpski narod ostao bez velikog duhovnog oca

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, uputio je telegram saučešća Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve, svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vjernom pravoslavnom srpskom narodu.

„Duboko sam ožalošćen viješću o upokojenju Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja.

Odlaskom patrijarha Irineja Srpska pravoslavna crkva i srpski narod ostali su bez velikog duhovnog oca, koji je u teškim vremenima sigurno i mudro vodio vjerujući narod i crkvu kroz sva iskušenja.

Duhovna snaga i mudrost patrijarha Irineja i njegovo predano služenje Bogu i srpskom narodu ostaće nam kao najsvjetliji primjer da nas nadahnjuje i da nam bude putokaz kako da sačuvamo jedinstvo i duhovnost našeg naroda.

Srpski narod iz Republike Srpske vječno će pamtiti sva dobročinstva i pažnju koju je Njegova svetost poklanjala našem narodu i obasjavala put mira, ljubavi i sloge.

U ime Vlade Republike Srpske i svoje ime, Svetom arhijerejskom sinodu, svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vjernom narodu upućujem izraze najdubljeg saučešća“, navodi se u telegramu saučešća predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića.

Selak o smrti patrijarha Irineja: Veliki gubitak za srpski narod

Predsjednik SPS-a Goran Selak uputio je saučešće sveštenstvu, monaštvu i vjernicima Srpske pravoslavne crkve povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

On je istakao da je patrijarh srpski Irinej djelima zadužio srpski narod te da je ovo veliki gubitak za crkvu, vjernike SPC i sve dobre ljude.

– Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko karlovački i patrijarh srpski gospodin Irinej zadužio je srpski narod i otišao je u vječnost. Tužni smo zbog njegovog odlaska, ali je blagoslov to što smo živjeli u njegovo vrijeme i poznavali ga. Neka mu je vječna slava i hvala – poručio je Selak.

Tegeltija: Veliki gubitak za cijeli hrišćanski svijet

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja uputio je izraze najdubljeg saučešća Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve, svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti.

– Sa dubokom tugom sam primio vijest o smrti patrijarha Irineja. Upokojenje gospodina Irineja predstavlja veliki gubitak za Srpsku pravoslavnu crkvu, srpski narod, cijeli hrišćanski svijet i sve ljude dobre vjere – navodi se u telegramu.

Tegeltija je istakao da su srpska pravoslavna crkva i srpski narod izgubili velikog duhovnog vođu, koji je život posvetio izgradnji sloge među vjernicima, mira među ljudima, pravdi i dobroti.

– U ovim teškim trenucima potrebne su sabranost i solidarnost srpskog naroda – navodi se u telegramu saučešća.

ĐOKIĆ: Srpski narod je ostao bez velikog čovjeka

Predsjednik SP-a Petar Đokić istakao je da su odlaskom Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja pravoslavni vjernici izgubili duhovnog oca, a srpski rod je ostao bez velikog čovjeka, koji je posljednjih deset godina bio istinski putokaz ka dobru i sabornosti koja je sad prijeko potrebna.

“S tugom i bolom sam primio vijest o upokojenju patrijarha Irineja. Njegova predanost vjeri i srpskom rodu ostaće svijetao primjer ne samo našoj generaciji nego i svim budućim pokoljenjima. Počivao u miru Božijem”, naveo je Đokić u telegramu saučešća povodom smrti patrijarha srpskog.

Čubrilović: Gubitak patrijarha Irineja unosi tugu u naša srca

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović uputio je danas svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vjernom pravoslavnom srpskom narodu, u ime Narodne skupštine Republike Srpske i u svoje ime, izraze najdubljeg saučešća povodom upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog, gospodina Irineja.

“Patrijarh srpski Irinej predstavio se Gospodu nakon borbe sa opakom bolešću, koja je odnijela mnoge živote i sa kojom se bori cijelo čovječanstvo. Za nas, njegov narod, to nije dovoljna utjeha, jer gubitak patrijarha, našeg duhovnog oca, unosi tugu u naša i srca svih pravoslavnih vjernika. Vjerujući srpski narod u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini posebno je bio vezan za patrijarha Irineja, kao i on za nas”, stoji u telegramu upućenom Svetom arhijerejskom Sinodu Srpske pravoslavne crkve.

“Patrijarh Irinej bio je sa nama i uz nas u našim slavljima i našim istorijskim obilježavanjima i zato je ovaj dan veoma tužan za srpski narod i za Republiku Srpsku. Iskreno i predano, naš patrijarh Irinej, služio je Bogu, Crkvi i srpskom pravoslavnom narodu, na tronu Svetoga Save, kao 45. patrijarh Srpske pravoslavne crkve. Vječna mu slava u carstvu Božjem”, napisao je Čubrilović.

(Srna)