Biznis 13.05.2016.

„TeleGroup“ Banjaluka obilježava 20 godina uspješnog poslovanja

ČITANJE: 4 minute
Intervju – Dragan Zlokapa, generalni direktor „TeleGroup“ Banjaluka: Svojim radom nastojimo doprinijeti razvoju privrede društva u kome poslujemo
TeleGroup logo

1. „TeleGroup“ Banjaluka na tržištu Republike Srpske posluje već 20 godina. Kako je sve počelo i šta je osnovna djelatnost kompanije?

“TeleGroup” priča počinje 1992. godine u Velikoj Britaniji, kada je osnovana kompanija “TeleGroup Limited”, a samo 4 godine nakon toga, 17. maja 1996. godine sa radom počinje prva “ćerka kompanija” – “TeleGroup” Banja Luka. Od momenta kada smo počeli sa radom te 1996. godine uglavnom smo se bavili inžinjering poslovima – izgradnjom telekomunikacione infrastrukture. Trudili smo se i trudimo se da idemo u korak s vremenom, pratimo trendove i prepoznajemo potrebe klijenata, pa smo došli do toga da danas klijentima nudimo najmodernija ICT i rješenja za zaštitu mreža, podataka i aplikacija, IPTV (video) platforme, usluge razvoja softverskih aplikacija kao i Cloud servise.

Dragan Zlokapa

2. Šta kompaniju „TeleGroup“ izdvaja u odnosu na druge kompanije iz ICT djelatnosti na tržištu Republike Srpske?

„TeleGroup“ kompanija posluje i regionalno, pa je ono što nas izdvaja od ostalih kompanija na tržištu Republike Srpske naš kadar – raznovrstan, obučen i ono što je najvažnije jako dobro timski uvezan i dostupan svim klijentima „TeleGroup“-a u svim državama u kojima kompanija posluje, a radi se o velikom broju stručnih ljudi iz najrazličitijih dijelova branše – od kablovske infrastrukture, do najsavremenijih tehnologija. „TeleGroup“ posebnu pažnju obraća na edukaciju kadrova i praćenje trendova u edukaciji i upravo iz tog razloga, spremni smo da se uhvatimo u koštac sa najizazovnijim poslovima, projektima i tehnologijama, ali i da pokrećemo i plasiramo nove ideje i nove tehnologije na domaćem tržištu.

3. Koji su najznačajniji projekti kompanije „TeleGroup“ na prostoru BiH?

S obzirom da smo počeli sa projektovanjem i izgradnjom telekomunikacione infrastrukture optičkim i bakarnim kablovima što i danas još uvijek aktivno radimo, vrlo je bitno da izdvojimo projekte kao što su implementacija najmodernije platforme IPTV sistema u okruženju za kompaniju MTEL, uspostavljanje sigurnosnih mreža nove generacije i izgradnja DR lokacija za banke (Sberbank, Komercijalna banka i druge), informaciono – komunikaciona mreža za nadzor vazdušnog prostora Bosne i Hercegovine za potrebe civilnog vazduhoplovstva za Agenciju za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (BHANSA) i drugi. Projekat na kojem kompanija trenutno aktivno radi je projekat sa Željeznicama RS i Češkim AŽD-om, gdje je TeleGroup, kao jedna od rijetkih kompanija sa tržišta Republike Srpske koja može da odgovori zahtjevima i potrebama ovog projekta, izabrana kao podizvođač Češkog AŽD-a za rekonstrukciju i modernizaciju željezničke infrastrukture i signalizacije na relaciji Banja Luka – Doboj.

4. Šta je ključ uspjeha poslovanja „TeleGroup“-a i koje nagrade i priznanja biste izdvojili kao najznačajnije?

Dvije su najznačajnije stavke kojima „TeleGroup“ posvećuje najviše pažnje – naši klijenti i naši zaposleni. U razvoju ICT tehnologija vidjeli smo našu priliku, prepoznali smo i interese klijenata i tržišta, te počeli da se razvijamo u tom pravcu. Nastojimo obezbijediti stručan i obučen kadar, kako bismo zadržali svoju poziciju na tržištu, a samim tim omogućili i vrhunski kvalitet usluga. Prilagođavanje tržištu, svjetskim trendovima u oblasti novih tehnologija klijentima i nama omogućava da zajedno rastemo i razvijamo se. Kada je riječ o priznanjima, tokom 20 godina poslovanja uveli smo nekoliko međunarodnih ISO standarda, 2013. godine postali smo dobitnik priznanja za ostvarenu najveću neto dobit u kategoriji malih kompanija u Bosni i Hercegovini, a u 2014. smo se našli među 100 najuspješnijih kompanija u BiH. Ipak, smatram da je najveće priznanje koje možemo dobiti – povjerenje klijenata.

5. Kakva je bila 2015. godina u smislu poslovnih rezultata za “TeleGroup” Banjaluka i kakvi su planovi za naredni period?

Veoma smo zadovoljni postignutim rezultatima, nastojimo da svaka godina bude uspješnija od prethodne, a to smo postigli i 2015. godine. Naša misija je da implementacijom najsavremenijih tehnoloških rješenja i pozitivnim uticajem na razvoj biznisa klijenata povećamo ukupni životni standard i doprinesemo razvoju privrede društvene zajednice u kojoj poslujemo. Svake godine težimo novim projektima i izazovima, pa tako i ove godine planiramo proširenje porfolija naših usluga, posebno u oblasti Cloud servisa.