Vijesti 03.03.2016.

Telekom operateri protiv snižavanja cijena mobilnih usluga?

ČITANJE: 3 minute
telekom
Sva tri telekom operatera protive se zahtjevu bh. parlamentaraca za snižavanje cijena usluga mobilne telefonije. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine ovakav zahtjev je uputio još u junu 2015. godine.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) nije se oglasila o ovom zahtjevu pa je Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH početkom januara ponovo zatražila reakciju RAK-a.

Iz RAK-a za Klix.ba kažu da kontinuirano rade na liberalizaciji tržišta koje regulišu, a rok koji im je dao Parlamentarna skupština BiH ističe u maju 2016. godine.

RAK poduzeo određene aktivnosti

– Konkretno, Agencija je preduzela određene mjere u vezi sa provođenjem zahtjeva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o smanjenju cijena u mobilnoj telefoniji. Definisan je set mjera koje imaju za cilj poboljšanje uslova za krajnje korisnike, te jačanje konkurencije na tržištu mobilne telefonije. Agencija je takođe održala konsultativni sastanak sa predstavnicima telekom operatora: BH Telecom d.d. Sarajevo, Telekom Srpske a.d. Banjaluka i Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar BH, koji su se u dogovorenom roku izjasnili o setu predloženih mjera. Komentari su trenutno u obradi, a finaliziran set mjera će blagovremeno biti objavljen- kažu za Klix iz RAK-a.

Komentare telekom operatera iz RAK-a nisu mogli saopštiti s obzirom da su oni trenutno u fazi obrade.

Mirsad Zaimović, generalni direktor BH Telecoma, danas je na konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni rezultati ove kompanije, rekao da je zahtjev za snižavanje cijena neprihvatljiv.

Pad prihoda operateri ne bi mogli podnijeti

– Parlament nema nadležnost da daje nalog, odnosno da odredi one smjernice koje su na neki način predstavljene u javnosti. To radi regulator, a to je RAK. Mi smo imali sastanak u RAK-u i sve tri operatera su se odredili spram zahtjeva. Neki zahtjevi su potpuno neprihvatljivi jer bi potpuno ugrozili tržište telekomunikacija u BiH. BH Telecom bi pretprpio znatne štete u segmentu prihoda ali bi ostao na nogama. Međutim, jedan od operatora bi počeo da posluje sa gubitkom i ne bi mogao podnijeti takvo smanjenje prihoda- kazao je Zaimović.

Telekom koji ne bi mogao podnijeti smanjenje prihoda, a koji Zaimović nije imenovao je HT Eronet koji već sada ima minimalnu dobit.

Zaimović je dodao da je sa RAK-om dogovoreno da se iskoordiniraju one mjere koje neće narušiti tržište telekomunikacija a koje će donijeti jeftinije usluge građanima.

Iz RAK-a dodaju da će finaliziran set mjera biti blagovremeno objavljen.

Potvrđeno: Bh. građani plaćaju najskuplje usluge

– Kao nezavisna institucija nadležna za regulacija tržišta komunikacija u BiH, Agencija odluke donosi samostalno i u najboljem interesu krajnjih korisnika. Međutim, isto tako, kao bh. institucija, Agencija je obavezna postupati po zahtjevima tijela izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, te provoditi aktivnosti koje imaju za cilj obezbjeđenje najboljih usluga za krajnje korisnike. Odluke koje donesi Agencija su obavezujuće za telekom operatore, kao i za sve druge nosioce dozvola koje izdaje Agencija u skladu sa zakonskim nadležnostima- dodaju iz RAK-a.

Takođe, iz RAK-a potvrđuju navode da bh. građani usluge mobilne telefonije plaćaju najskuplje u cijeloj regiji.

– Kada je u pitanju poređenje tarfinih modela u mobilnij telefoniji sa zemljama u regionu, na osnovu analiza koje je uradila Agencija, evidentno je da su cijene pojedinih paketa koji su ponudi u BiH više od onih u regionu. S druge strane, ne mogu se “preslikati” tarifne politike i modeli u sve zemlje, jer su na snazi drugačija tržišna kretanja i stepen konkurencije. Međutim, sigurno se može, primjenom odgovarajućih mjera, kreirati konkurentnije tržište i povoljniji uslovi za građane u BiH- rekli su za iz RAK-a.

(Klix)