Vijesti 20.09.2016.

Tempirane bombe na putevima RS: Za volanom neuračunljivi i u gipsu

ČITANJE: 2 minute

Teško oboljeli i povređeni vozači u RS nesmetano voze, iako bi im vozačka dozvola privremeno morala da bude oduzeta.

Ljekari ne poštuju zakonsku obavezu i ne obaveštavaju policiju o vozačima koji su bili na liječenju ili su povrijeđeni zbog čega su za volanima na putevima RS prave „tempirane bombe“, upozoravaju u udruženjima za bezbjednost u saobraćaju.

– Za veliki broj vozača koje srećemo u saobraćaju golim okom se vidi da nisu fizički sposobni za vožnju, ali ipak voze polomljeni i u gipsu, a da ne govorimo o tome koliko je vozača čije bolesti nisu vidljive odnosno koji su nedavno preživjeli moždani ili srčani udar ili imaju psihičkih poteškoća – ističe Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banjaluka.

Dodaje da je potrebno i dopuniti spisak bolesti od kojih ne smije da boluje vozač, a u koje su navedene u Pravilniku o zdravstvenim uslovima koje mora ispunjavati vozač motornog vozila.

– Neko ko je alergičan na ambroziju, na primjer, i pije lijekove, nije sposoban da vozi i može da ugrozi i sebe i druge učesnike u saobraćaju – ističe Jaćimović.

U postojećem Pravilniku su navedene psihičke i neurološke bolesti koje ne smije da ima vozač što su PTSP, razne psihoze, alkoholizam, narkomanija, epilepsija, zatim očne bolesti i bolesti organa sluha, bolesti krvnih sudova u koje se ubraja i previsok krvni pritisak, zatim bolesti respiratornog ili gastro sistema.

– Ljekar procjenjuje koliko će trajati privremena nesposobnost vozača, koja ne može da bude kraća od tri mjeseca, i određuje rok za kontrolni pregled – navodi Mira Popović, direktorka Zavoda za medicinu rada i sporta.

Napominje da vozači stariji od 65 godina obavezno moraju da obave ljekarski pregled svake tri godine. U Zavodu kažu da samo Psihijatrijska klinika u Banjaluci i Dom zdravlja obavještavaju policiju o nespobnosti njihovih pacijenata za vožnju, a ostale zdravstvene ustanove to čine veoma rijetko.

Uvesti sankcije

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja u RS kaže da zdravstvene ustanove ne obavještavaju policiju o vozačima koji nisu u stanju da voze jer nisu propisane kazne ako to ne urade.

– Izmjenama Zakona, koje su u toku, opet nisu predviđene sankcije pa ćemo na javnim raspravama o ovom zakonu tražiti da se to promjeni – kaže Radović.

(Euroblic)