Sport 07.05.2020.

TENISERI U REPUBLICI SRPSKOJ OČEKUJU DOZVOLU Dragičević: Naš sport je bezbjedan

ČITANJE: 2 minute

Sportisti u Republici Srpskoj uskoro očekuju da će nadležne institucije ublažiti mjere preventive u borbi sa korona virusom i da će dozvoliti treninge, a u Teniskom savezu Republike Srpske smatraju da je tenis jedan od najbezbjednijih sportova. 

-Tenis je prema mišljenju svjetskih stručnjaka u grupi sportova sa nultim rizikom na zarazu korona virusom, pa s obzirom na to očekujemo da će Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske već do 15. maja dozvoliti rad na teniskim terenima – rekao je generalni sekretar Teniskog saveza Republike Srpske Dragan Dragičević.

On je objasnio da je, po ugledu na veliki broj evropskih zemalja, te pravila koja su donijeli teniski savezi u regionu ali i predstavnici Svjetske teniske federacije (ITF), tenis moguće igrati sa malom stopom rizika od zaraze korona virusom.

-Po svjetskim standardima tenis je jedan od najbezbjednih sportova sa nultim rizikom za dobijanje ili širenje korona virusa. Uz mjere preventive koji bi klubovi i igrači trebalo da sprovode, sa punim pravom možemo očekivati da se dozvole treninzi igračima i naravno rekreativni dio do polovine ovog mjeseca. U ograničenim uslovima smatramo da može početi i rekreacija na teniskim terenima. Mi smo te uslove već pripremili kroz jedan pravilnik jer želimo spremni da dočekamo odluku nadležnih institucija o nastavku sportskih aktivnostima. S obzirom na to, očekujem da će teniseri već 15. maja, ako ne i ranije, početi sa treninzima – rekao je Dragan Dragičević.

Po uzoru na Teniski savez Srbije u planu je kaže Dragičević da, uz poštovanje apsolutno svih mjera nadležnih institucija, omoguće sparing mečevi najbooljih mladih teniserki i tenisera.

-Teniski savez Republike Srpske već radi na izradi plana aktivnosti u drugoj polovini mjeseca, a u šestom mjesecu u planu su i prvi trening turniri koje bi organizovao Teniski savez Republike Srpske u nekoliko gradova Reublike Srpske. U skladu sa epidemiološkom situacijom u datom trenutku odredićemo i uzrast igrača, odnosno sve uslove pod kojima bi se sparing mečevi održali kako se ne bi ugrozila sigurnost igrača. Ovo ne bi bili zvanični turniri nego treninzi sa onoliko igrača koliko bi u tom trenutku bilo dozvoljno pravilima nadležnih institucija. Situacija nije svakidašnja ali mi gledamo iskustva saveza iz okruženja, prije svega Teniskog saveza Srbije  i pokušavamo da na neki način nadoknadimo sve ono što su igrači izgubili i pripremimo ih da budu konkurentni kada se sezona nastavi – objasnio je generalni sekretar Teniskog saveza Republike Srpske Dragan Dragičević.

Trenutno je nepoznata sudbina turnira u Republici Srpskoj i čeka se odluka ITF-a.

(Srpskainfo)