Sport 28.12.2015.

Tennis World: Ne navijaju za Đokovića jer je Srbin

ČITANJE: 1 minuta
Djokovic publika
Ove godine bilo je mnogo tekstova u zapadnim medijima u kojima se postavlja pitanje zašto Novak Đoković nema veću podršku publike.

Takvi članci uglavnom su afirmativni i kritički nastrojeni prema publici, a portal Tennis World USA riješio je da ponudi svoje mišljenje.

Prvo su navedeni razlozi zašto bi trebalo navijati za Đokovića – ističe se milje iz kojeg je potekao, ratno okruženje, a zatim se naglašava Đokovićeva kolegijalnost, to što je porodičan čovjek, kao i to kako se ponaša van terena. Govori se o njegovoj fondaciji, o znanju jezika itd.

U tom dijelu nema mnogo toga novog rečenog, kao ni u razlozima zašto publika možda ne navija za Novaka – po ko zna koji put piše se da je to zbog toga što je “prekinuo dominaciju Federera i Nadala“, kao i da mu stil igre nije naročito “originalan“ i da su ga 2007. i 2008. godine smatrali pomalo nadmenim i precjenjenim.

U moru paušalnih ocjena u tekstu ipak se ističe razlog broj tri, a to je – Đoković je Srbin.

-To jeste nešto smiješno, ali njegova domovina možda je jedan od razloga zašto nema broj navijača koji zaslužuje. Srbija je oduvijek imala reputaciju pobunjeničke i nasilne zemlje – navodi se u članku.

(B92)