Region 13.12.2022.

Tenzije na KiM ne popuštaju, danas sastanak ministara EU i o Kosmetu

ČITANJE: 3 minute

Srbi koji protestuju zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića i dalje su na barikadama. Sjever Kosmeta blokiran je i od strane kosovske policije, a preko prelaza Brnjak i Jarinje ne može se ni pješke. Škole na sjeveru Kosova i Metohije i danas neće raditi. Dejanu Pantiću, bivšem policajcu koji je prije tri dana uhapšen na prelazu Jarinje, određen je pritvor do 30 dana. Odluka sudije iz Prištine stigla je bez obrazloženja.

Mirno jutro na sjeveru KiM, iako su tenzije sve jače. Situacija se od noćas nije promijenila, javlja RTS sa barikada u Rudaru kod Zvečana.

Protest Srba se nastavlja. Za danas je zakazana sjednica Vlade u Prištini, poslije koje će se vidjeti da li će biti nekih novih odluka u vezi sa stanjem na sjeveru pokrajine.

Ministri EU danas o situaciji na KiM

Proširenje Evropske unije na zapadni Balkan kao i situacija na sjeveru Kosova i Metohije biće tema današnjeg sastanka u Briselu ministara Evropske unije za evropska pitanja.

Barikade na sjeveru KiM ulaze u četvrti dan, škole od ponedjeljka ne rade, a pritvor Dejanu Pantiću, zbog čijeg hapšenja su Srbi podigli barikade produžen je na 30 dana.

Povišene tenzije traju već nekoliko dana. Kosovska policija je u četvrtak zaplijenila gotovo sve vino iz vinarije porodice Petrović iz Velike Hoče.  Specijalne policijske jedinice sa cisternom zaplijenile su 42.000 litara vina, a sin vlasnika vinarije prijetio je da će skočiti s krova.

U dvorište dječjeg vrtića u Leposaviću ušla su vozila specijalnih jedinica kosovske policije, među kojima i borbeno vozilo, koja su poslije kraćeg zadržavanja ispod prozora objekta u kome se nalaze djeca predškolskog uzrasta, napustila krug obdaništa.

Istovremeno, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti najavio je tokom posjete Beču da će Priština tokom ovog mjeseca podnijeti zahtjev Briselu za članstvo u EU.

U večernjim časovima više od 300 naoružanih specijalaca kosovske policije u pratnji oklopnih vozila ušlo je iz Južne u Sjevernu Mitrovicu.

Kao odgovor na upad naoružanih specijalaca, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je na konferenciji za medije rekao da će Beograd razmotriti povratak do 1.000 pripadnika srpskih bezbjednosnih snaga na KiM u skladu sa Rezolucijom 1244.

Potom je predsjednik Aleksandar Vučić rekao da je usaglašen tekst zahtjeva koji će biti poslat komandantu Kfora za povratak određenog broja pripadnika srpske vojske i policije na teritoriju KiM u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244.

Zbog hapšenja Dejana Pantića u jutarnjim časovima u subotu, Srbi sa severa Kosova i Metohije su počeli da se okupljaju i postavljaju barikade.

U napetoj atmosferi predsjednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani je poslije sastanka sa političkim partijama rekla da su se dogovorili da vanredni izbori na sjeveru budu odloženi za 23. aprila. Što je na Zapadu pozdravljeno i ocijenjeno kao pokušaj Prištine da relaksira situaciju.

U nedjelju je održana sjednica za Nacionalnu bezbjednost kojoj je predsjedavao predsjednik Vučić, poslije koje je poručeno da se neće odustati od očuvanja mira.

Incidenti su se nastavili i na brani Gazivode, kada su po svjedočenju radnika V.K., upali specijalaci kosovske policije, obijali kućicu i lomili kapiju na brani.