Region 28.12.2020.

TENZIJE U CRNOJ GORI: Dritan od Beograda zatražio Marovića, “komite” na protestu pred Skupštinom

ČITANJE: 4 minute

Vlada Crne Gore obnovila je danas zahtev za izručenje Svetozara Marovića Crnoj Gori, izjavio je potpredsednik Vlade Dritan Abazović.

Abazović je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da u cilju stvaranja boljih odnosa sa Srbijom Vlada smatra da je opravdan zahtev za izručenje čoveka koji je personifikacija kriminala.

„U cilju stvaranja što boljih odnosa sa Srbijom smatramo da je kao zahtev građana opravdano da tražimo izručenje čoveka koji je personifikacija organizovanog kriminala i zbog štete koja je naneta državi i budžetu. Mi želimo da se odredimo prema ovom pitanju, nadajući se da ćemo sa Srbijom pronaći zajednički jezik i privesti Marovića pravdi”, rekao je Abazović.

Ministar pravde Vladimir Leposavić je rekao da je jedna molba već poslata.

„Postojale su i dve urgencije, sada imamo i da se drugi put od predstavnika nove vlasti uručuje ova molba. Nije u praksi međunarodnih odnosa da se molba u razmaku od godinu dana ponavlja ali nije uobičajeno ni da susedna država ne odgovori službenim putem na zahtev”, rekao je Leposavić.

On je kazao da je kao razlog njegovog neizručivanja, ranije navedena potreba Marovićevog lečenja, ali je naveo da država garantuje da će mu biti omogućeno lečenje i medicinski tretman i u Crnoj Gori.

Na pitanje zašto misle da će Srbija ovog puta odgovoriti na zahtev Crne Gore, i koji rok je dat, Leposavić je rekao da neće iskazivati posebna očekivanja.

Marović je uhapšen pre pet godina, a sredinom 2016. nagodio se sa crnogorskim Specijalnim tužilaštvom da odleži tri godine i 10 meseci zatvora. Pristao je i da opštini Budva vrati 1,1 milion evra, koliko je tužilaštvo procenilo da je stavio u džep, kao i da uplati 100.000 evra u humanitarne svrhe.

Marović je, međutim, samo par dana pošto je pušten iz pritvora u maju 2016. otišao u Beograd i više se nije vraćao u Crnu Goru. Zvaničan razlog bilo je psihijatrijsko lečenje zbog depresije.

Njegov sin Miloš Marović od septembra ove godine više nije na poternici koju je za njim raspisala Crna Gora jer je tada nastupila apsolutna zastarelost izvršenja jednogodišnje kazne zatvora.

Mlađi Marović je ranije sa tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice. On je na taj način priznao da je učestvovao u nezakonitoj prodaji zemlje u selu Prijevor, čime je Opština Budva, kako je ustanovljeno, oštećena za oko 1,4 miliona evra.

On se sa tužilaštvom nagodio da odrobija godinu dana kazne, ali je iza rešetaka proveo samo mesec dana, i to u istražnom zatvoru. Tada se sa tužilaštvom nagodio i da državi plati 380.000 evra.

Protiv izmjena “Zakona o slobodi vjeroispovijesti”

Nešto posle 14 sati okončan je protestni skup pripadnika tzv. patriotskih snaga ispred crnogorskog parlamenta protiv najavljenih izmena Zakona o slobodi veroispovesti.

Tokom razilaženja ispred parlamenta je zapaljeno više baklji i bačeno nekoliko dimnih bombi, a učesnici protesta su najavili nova okupljanja.

Učesnike protesta su ispred parlamenta pozdravljali opozicioni poslanici, među kojima je i bivši premijer Duško Marković, koji su dočekivani ovacijama.

Poslanici opozicionih DPS i SDP su u više navrata izlazili i pozdravljali učesnike protesta, u jednom trenutku je prema zgradi letela i baklja, a potom jaja i kišobrani.

Opozicioni poslanici su iz parlamenta okupljenima iznosili sokove i vodu.

Organizator ovog, kao ni svih prethodnih skupova tzv. patriotskih snaga u Crnoj Gori, nije poznat, a okupljeni tvrde da ih nisu organizovale stranke.

Na platou ispred zgrade parlamenta bio je prisutan manji broj pripadnika policije.

Protest je organizovan zbog, kako je navedeno, protivljenja usvajanju izmenjenog Zakona o slobodi vroispovesti, kojim će, kako tvrde, crnogorska baština i istorija biti ustupljene Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srbiji.

Na protestu su isticane parole: „Crnogorska država, crnogorska crkva, crnogorski narod” i „Vi niste poslanici nego srpski najamnici”, a bilo je i poziva na upad u zgradu parlamenta.

Skandirano je: „Ne damo državu”, a pevane su i pesme: „Što ste na nas digli hajku, četničku vam…”, „Dritane Srbine”, “Nije ovo Srbija”…

(Agencije, foto/video: RTCG)