Politika 03.01.2023.

TENZIJE U KOALICIJI: SBiH, NES i ZNG nezadovoljni, “Osmorka” ostaje bez tri stranke?

ČITANJE: 4 minute

Nakon “idile” u strankama “osmorke”, posebno prilikom formiranja vlasti, počele su i prve ozbiljnije trzavice, i moguće osipanje, s obzirom na to da su Narodni evropski savez (NES), a samim tim i “Za nove generacije” (ZnG), te Stranka za BiH (SBiH), najavili mogućnost izlaska iz te koalicije.

Kako će na kraju izgledati “osmorka”, koju sada, pored gore navedene tri partije čine i SDP, NiP, Naša stranka, PDA i BH inicijativa Fuad Kasumović, moglo bi biti poznato nakon sastanka koji bi se mogao održati još danas, mada je juče tu informaciju bilo nemoguće provjeriti.

Iz nezvaničnih razgovora uspjeli smo saznati da se sastanak “samo dogovara”, ali nije poznat tačan datum i vrijeme.

NES-u i SBiH je sporno to što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, jer je time, po njihovom mišljenju, Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, prekršio Sporazum o smjernicama, načelima i ciljevima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, koji je u ime “osmorke” potpisao Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, sa Draganom Čovićem, liderom HDZ-a.

“U ovakvim okolnostima, mi ne smijemo i ne možemo biti slijepi i gluhi na te činjenice i ne možemo preći preko toga kao da se ništa ne dešava. Lično smatram da je na ovaj način, a i s Dodikovom izjavom da državna imovina pripada entitetima, Dodik sam sebe eliminisao iz daljeg učešća u procesu formiranja državne vlasti”, rekao je Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a, dodajući da je njegova stranka i SBiH pratila i analizirala niz odluka koje je inicirao Dodik.

Takođe, za NES i SBiH neprihvatljivo je i da Denis Šulić, aktuelni poslanik SNSD-a u NS RS, kojeg nazivaju “Bošnjak po Dodikovoj mjeri”, bude imenovan u Savjet ministara BiH.

Zanimljivo je da je protiv Šulićevog imenovanja i Bisera Turković, aktuelni ministar spoljnih poslova BiH, koja dolazi iz SDA.

Ona je na svom Facebook profilu navela da: “Ukoliko u Vijeće ministara BiH bude izabran član iz reda Bošnjaka, a pod kontrolom SNSD-a, to će značiti prepuštanje potpune kontrole nad Vijećem ministara BiH proruskim političkim snagama”.

Inače, NES, tačnije NES – “Za nove generacije” u ovom trenutku imaju dva poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i nedavno su glasali da Borjana Krišto iz HDZ-a bude predsjedavajuća Savjeta ministara BiH.

Poslanik NES-a Jasmin Emrić, kao i njegov stranački šef, smatra da se Dodik kao potpisnik Sporazuma sa “osmorkom” “ne može ponašati bahato i ponavljati neustavne aktivnosti”, dok se iz izjava Zlatka Miletića, koji je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u ime stranke “Za nove generacije”, i ranije moglo naslutiti da odnosi u “osmorki” i nisu baš najbolji.

Miletić je i prilikom imenovanja Krišto rekao da novom Savjetu ministara BiH daju 100 dana da dokažu da imaju iskrene namjere, ali u njegovoj stranci otišli su i korak dalje, ističući da će i prije isteka tih 100 dana, već u prvom koraku odabira budućih ministara i zamjenika ministara, biti jasno da li su inicijalno dogovorene smjernice i stavke iznesene u ekspozeu Krišto samo početak stvarne saradnje ili izgovor za popunjavanje kadrovskih križaljki.

Odmah nakon što je glasao za Krišto, Miletić je, gostujući na jednoj televiziji rekao, da su za formiranje vlasti neophodne nacionalne stranke, te da se “osmorka” na to odlučila.

“Želim da vjerujem da ćemo uspjeti, ali kada čujem Dodika, mislim da će to ići jako teško”, rekao je tada Miletić.

Osipa se NiP u Unsko-sanskom kantonu

Zvaničnici i članovi tri organizacije Naroda i pravde u Unsko-sanskom kantonu, njih 18, uputili su dopis zvaničnicima Naroda i pravde u kojima ih obavještavaju o ostavci na sve funkcije.

U svom dopisu, kako prenose mediji, naveli su da problemi zbog kojih su podnijeli ostavke korijene vuku unazad dvije godine i kulminirali su vođenjem političkih procesa nakon posljednjih izbora i vođenjem kadrovske politike koja je svoj vrhunac dostigla predlaganjem kandidata za diplomatiju.

“Vjerovali smo, posebno kod oblasti diplomatije, da stručnost, etičnost, mladost i poznavanje jezika i rada diplomatije jesu reference koje trebamo sagledati i na osnovu toga iste predložiti. To nije bio slučaj”, naveli su u dopisu.

Inače, Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, najozbiljniji je kandidat za ministra spoljnih poslova BiH, prenose Nezavisne.

Sastanak u Konjicu

Lideri stranaka Osmorke sastat će se sutra (srijeda) u Konjicu kako bi razmotrili trenutnu političku situaciju, proces formiranja vlasti, ali i krizu koja ih potresa nakon saopćenja NES-a i Stranke za BiH.

Kako saznaje Klix.ba, sastanak u ovom hercegovačkom gradu bit će održan u jutarnjim satima, a svi učesnici se nadaju da će uspjeti privoliti Nermina Ogreševića (NES) i Semira Efendića (SBiH) da ostanu vjerni ovoj koaliciji i da skupa rade na formiranju vlasti, prenosi Klix.

(SB)

Oznake: Osmorka