Vijesti 10.06.2016.

Terapijsko jahanje za djecu sa poteškoćama u razvoju

ČITANJE: 1 minuta

Klub specijalnih sportova Banjaluka pokreće projekat “Terapijsko jahanje za djecu i omladinu sa posebnim potrebama”.

– Terapijsko jahanje konja u Evropi se primjenjuje od pedesetih godina prošlog vijeka. Njime se može postići značajan napredak kod velikog broja poremećaja, stanja i bolesti kao što su: mišićna distrofija, cerebralna paraliza, Daunov sindrom, smetnje sa vidom i sluhom, autizam, multiplu sklerozu, amputacije, poremećaje u učenju kao i poremećaje pažnje sa hiperaktivnošću – saopšteno je iz Kluba specijalnih sportova.

U Republici Srpskoj do danas ne postoji ovaj vid terapije, dok je u regionu njena primjena dala izuzetne rezultate.

– Za postizanje vidljivih efekata ove terapije, potrebno je obezbijediti jednogodišnju realizaciju projekta, za šta je potrebno angažovati posebno obučene fizioterapeute te konja specijalno dresiranog za ovu namjenu. Ukupni troškovi su 100.000 KM. U zemljama u regiona ova terapija finansira se iz budžeta, dok kod nas  zavisi isključivo od donacija i humanosti dobrih ljudi – navode u Klubu specijalnih sportova.

Ovaj projekat predstavlja početak razvoja terapijskog jahanja u Republici Srpskoj. Svi koji žele mogu da pomognu u prikupljanju sredstava za ovu namjenu putem humanitarnog broja 1457 ili uplatom na broj žiro-računa: 56209980740819-35  kod NLB Razvojna banka Banjaluka.

(Glas Srpske)