Svijet 05.02.2023.

TERETE GA ZA IZDAJU: Uhapšen bivši njemački fudbaler, optužuju ga da je špijunirao za Rusiju

ČITANJE: 1 minuta

Nekadašnji njemački fudbaler Carsten Linke razotkriven je kao Putinov špijun koji je Moskvi prenosio njemačke tajne koje bi im mogle pomoći da dobiju rat u Ukrajini, objavio je britanski list Telegraph.

Carsten Linke (52) bio je dvostruki agent u njemačkoj vanjskoj obavještajnoj službi (BND), a uhapšen je zbog izdaje prošlog decembra, nakon najvećeg evropskog obavještajnog skandala u posljednjih nekoliko decenija.

Otac dvoje djece stekao je poštovanje unutar BND-a, gdje je nadgledao jedinice za špijuniranje stranih komunikacija i unutrašnje sigurnosti.

On je osumnjičen da je predao strogo tajne obavještajne podatke Rusiji, od kojih se vjeruje da su neki povezani s Ukrajinom, navodi list Der Spiegel.

Prije hapšenja, Linke je bio među glavnim kandidatima da postane jedan od najviših zvaničnika BND-a i imao je pristup vrlo osjetljivim obavještajnim podacima koje su dijelili zapadni špijuni.

U svom rodnom gradu Weilheimu u Bavarskoj, Link je bio trener u lokalnom nogometnom klubu, gdje je trenirao nekoliko omladinskih timova i govorio ljudima da je vojnik.

Telegraf je objavio da je Linke organizovao roštilj u klubu gdje je upoznao njemačkog biznismena ruskog porijekla koji je postao kurir za njegovo špijuniranje.

Vjeruje se da je prilikom posjeta Moskvi, kurir, koji nije u potpunosti identifikovan zbog njemačkih zakona o privatnosti, dao ruskoj agenciji FSB povjerljive obavještajne podatke o bojnom polju u Ukrajini.

Njemačka policija uhapsila je Linkea zbog sumnje da je proslijedio veoma osjetljive informacije Rusiji, a rad u klubu TSV Weilheim bio je samo paravan za njegove špijunske aktivnosti.

Linkeov advokat je odbio da komentariše slučaj, dok njemačke vlasti pokušavaju da otkriju da li je Linke bio dio šire mreže unutar BND-a ili je djelovao sam, prenosi Klix.

Oznake: špijunaža