Vijesti 23.03.2016.

Teror u Briselu: Da li postoji “četvrti čovjek”?

ČITANJE: 1 minuta
brisel 9
Braća El Bakraui i njihov pomagač su označeni kao izvršioci bombaškog napada na aerodromu u Briselu, ali se tu krug izgleda ne završava.

Svjetski mediji su prenijeli da postoji mogućnost da je u napadima učestvovala još bar jedna osoba, koja je zajedno sa Ibrahimom el Bakrauijem aktivirala eksploziv na aerodromu.

“Citirajući izvore bliske istrazi, belgijski RTBF navodi da je Ibrahim el Bakraui aktivirao jednu od dvije eksplozivne naprave koje su usmrtile njega i 11 osoba na aerodromu Zaventem u prestonici Belgije. RTBF dodaje da je Kalid el Bakraui odgovoran za treću eksploziju, koja se dogodila na metro-stanici Melbek, oko 250 metara od kancelarija Evropske komisije. U tom napadu je ubijeno 14 osoba, preko 130 je ranjeno“, prenosi “Gardijan”.

Britanski portal podsjeća da je belgijska policije u utorak zatražila informacije o trojici muškaraca koje je snimila sigurnosna kamera na aerodromu.

“Inicijalni izveštaji u srijedu su glasili da su identifikovana dvojica obučena u crnu odjeću, kao braća El Bakraui, dok je treći imenovan kao 24-godišnji Nadžim Lahraui. Ipak, posljednji izveštaji RTBF navode da je samo Ibrahim bio na aerodromu, postavljajući pitanje da li postoje “četvrti“ ljudi“, dodaje Gardijan.

Belgijska stanica RTBF je, pozivajući se na neimenovane izvore, navela da su oni stanovnici Brisela. Kalid el Bakraui je pod lažnim imenom iznajmio stan u belgijskoj prestonici i to u dijelu gdje je policija tokom prošlonedjeljnih racija ubila jednog napadača, dodaje RTBF.

Tokom te racije, istražitelji su pronašli zastavu Islamske države, automatsku pušku, detonatore i otiske prstiju glavnog osumnjičenog za napade u Parizu Salaha Abdeslama, koji je uhapšen tri dana kasnije, podsjetio je Rojters.

(B92)