Vijesti 21.11.2015.

Teroristi IS za napad u Parizu potrošili svega 7.000 evra

ČITANJE: 1 minuta
Pariz 13
Teroristi koji su 13. novembra izveli napade u Parizu, u kojima je poginulo 130 ljudi, za cijelu akciju su potrošili oko 7.000 evra, tvrdi Rojters.

Teroristi su za napad imali izdatke za “kalašnjikove” i municiju, samoubilačke prsluke ručne izrade, iznajmljivanje hotelskih soba i automobila, tako da su sa relativno malim iznosom, ubili ogroman broj ljudi, izazvavši strah i haos, navodi britanska agencija.

Britanska agencija podsjeća da su, prema proračunima nezavisne komisije, napadi na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. Al Kaidu koštali između 400 i 500 hiljada američkih dolara.

Rojters napominje da u svoj proračun novčanih izdataka pariskih napada nije uračunao sume koje su eventualno bile isplaćene teroristima izvan Francuske i Belgije koji su učestvovali u napadu.

Najsofisticiraniji dio opreme za napade su, kako podsjeća britanska agencija, bili samoubilački prsluci, ali i za njihovu izradu su neophodni jeftini materijali.

Prsluci ispunjeni TATP eksplozivom, koji je u bezbjednosnim krugovima poznat pod nazivom “Majka satane”, mogu biti izrađeni od proizvoda koje nalazimo u svakom domaćinstvu.

Hemijski sadržaj TATP, koji je moguće nabaviti u svakoj apoteci, za jedan prsluk ne košta više od pet do 10 evra.

Prema navodima Rojtersa, hotelske sobe su teroriste koštale oko 680 evra, a nedeljni izdaci za iznajmljivanje malih automobila koje su koristili za prevoz od Brisela do Pariza – “folksvagen polo”, “seat leon” i “reno klio” – nisu mogli da pređu 595 evra, kada se u njih uključi i gorivo i putrarina.

Prema navodima Europola, jedan “kalašnjikov” je u EU moguće nabaviti po cijeni između 300 i 700 evra.

(NN)