Vijesti 28.11.2015.

Teroristi iz Pariza koristili su oružje iz Srbije

ČITANJE: 2 minute
Pariz 11
Direktor fabrike “Zastava oružje” Milojko Brzaković potvrdio je danas da je više komada oružja koje su koristili islamisti u terorističkim napadima na Pariz 13. novembra proizvedeno u toj kragujevačkoj fabrici prije raspada bivše Jugoslavije.

Brzaković je agenciji AP rekao da mu je srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova dva dana poslije teorističkih napada u Parizu, u kojima je ubijeno 130 ljudi, poslalo serijske brojeve oružja pronađenog u francuskoj prestonici tokom i poslije napada.

-Mislim da ih je bilo sedam ili osam, sve su bile automatske puške, ‘kalašnjikovi’- rekao je Brzaković.

Kako navodi AP, u pitanju je jugoslovenska verzija sovjetske automatske puške AK-47. To oružje koristila je JNA, kasnije i Vojska SRJ.

Brzaković je u telefonskoj izjavi za američku agenciju rekao da su poslije raspada bivše SFRJ sve zaraćene strane mogle da prodaju preostalo oružje.

-Oružje je isporučivano vojnim subjektima u Sloveniji, Bosni i Makedoniji za potrebe JNA- napomenuo je on.

Brzaković je još istakao da sada u Srbiji nijedan proizvod fabrike “Zastava oružje” ne može biti isporučen “bez dozvole države Srbije”.

Politički analitičar Zoran Dragišić izjavio je ranije danas da ukoliko je i tačno da su teroristi koji su izveli napad u Parizu koristili puške kragujevačke “Zastave”, to ni na koji način ne može “okriviti” Srbiju za veze sa teroristima i Islamskom državom.

Dragišić, koji je profesor na Fakultetu za odbranu u Beogradu, za Tanjug je objasnio da su “Zastavinim” oružjem bile naoružane teritorijalne odbrane svih bivših jugoslovenskih republika, te da je to oružje bilo izvoženo u zemlje Bliskog istoka i da ga i sada može biti bar u pedesetak zemalja.

-Ono je iz Srbije legalnim kanalima moglo otići u neku zemlju Bliskog istoka ili je moglo otići švercom, što se događalo 1990-ih godina, kada je mnogo tog oružja švercovano. Ono je moglo otići iz Bosne, sa Kosova, bilo odakle, i onda doći u ruke terorista- objasnio je Dragišić.

Podsjetimo, napadači iz Pariza navodno preko interneta naručili od švercera oružje iz Njemačke početkom novembra.

U porudžbini su bila dva AK-47, odnosno “kalašnjikovi” napravljeni u Kini, kao i dvije Zastavine puške M70 napravljene za vrijeme bivše Jugoslavije.

(24sata.rs)