Vijesti 21.02.2017.

Teške optužbe zaposlenih na račun direktorke Centra za socijalni rad Banjaluka

ČITANJE: 3 minute

Višemjesečni mobing od strane Vere Sladojević, direktorke Centra za socijalni rad Banjaluka, zbog koje radnici na posao dolaze pod sedativima, je kulminirao, pa su nadležni u ovu ustanovu poslali inspekciju.

U Centru za socijalni rad vlada atmosfera straha i nepovjerenja, tvrde radnici. Petoro stručnjaka koji bi trebalo da rade sa socijalnim kategorijama je na bolovanju i potražilo je pomoć psihijatara, i to zbog mobinga koji nad njima vrši direktorica Vera Sladojević, tvrde radnici.

Radnici kažu da već mjesecima, anonimno, ali i javno upozoravaju da zbog pritisaka Sladojevićeve ne mogu da rade svoj posao.

U jednom od pisama radnika navedeno je da je Sladojevićeva iskoristila korisnike centra, jer ih je plaćanjem iz kase Centra i na druge načine vrbovala da je prate po političkim mitinzima i da glasaju za nju. Optužuju je i za zloupotrebu službenog položaja, trgovinu političkim uticajem, te korupciju.

Jedini radnik koji imenom i prezimenom želi da istupa u vezi sa dešavanjima u Centru, Bojan Arula, tvrdi da on trpi najjače „udare“ direktorice, zbog ranijeg sukoba koji su imali, te da mu neprestano prijeti otkazom.

– Okrivila me je i da okrećem radnike protiv Upravnog odbora, jer sam se pobunio protiv njenog zahtjeva da skupimo novac i platimo im novogodišnju večeru, u situaciji kada dugujemo novac našim korisnicima. Smatrao sam da je to što od nas traži protivzakonito, kao i većina radnika, i glasali smo protiv. Pokrenula je i disciplinski postupak protiv mene, jer joj ne persiram u privatnoj komunikaciji, te mi je odbila novac od plate – rekao je Arula.

„EuroBlic“ je upoznat sa dva slučaja gde su nam korisnici socijalne pomoći potvrdili da ih je Vera Sladojević zloupotrijebila ili vršila pritisak na njih u cilju vlastite promocije, a o ovim slučajevima i optužbama radnika zatražili smo njenu izjavu.

– Vidjećemo ko je uputio anonimno pismo, a nikakve zloupotrebe nije bilo u Centru. Pojedincima ne odgovara što ne dozvoljavam kriminal u Centru, ali to je njihov problem. Niko mi ne može prigovoriti da ne radim u interesu svojih korisnika, a niti jednog momenta nisam zloupotrebila njihova prava – rekla je Sladojevićeva i novinare optužila da vrše pritisak na nju.

Direktorica Vera Sladojević nije htjela ni da sasluša za šta je konkretno optužuju korisnici, pa je rekla da nema vremena za razgovor i spustila slušalicu.

Korisnici socijalne pomoći, ali i radnici i sindikat, žalili su se i Gradskoj upravi, zbog čega je gradonačelnik Igor Radojičić pozvao republičke instuticije da odu u kontrolu u Centar.

– Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS uputiće nadzor u Centar za socijalni rad, kao i republičke inspekcije. Sačekaćemo njihove nalaze i, ukoliko bude bilo potrebno, formiraćemo i neko svoje tijelo, ali Grad ima ograničene nadležnosti u ovom slučaju, iako je osnivač ustanove – rekao je Radojičić.

Vera Sladojević kadar je DNS, a na funkciju je imenovala Skupština grada na osnovu koalicionog dogovora ove stranke sa SNSD i SP.

Granulić: Prekinuti agoniju

Od predsjednika Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenku Granuliću radnici Centra za socijalni svakodnevno traže pomoć, a za loše stanje u ustanovi on optužuje politiku i pogrešan odabir kadrova.

– Direktorka vrši veliki pritisak na radnike, na posao dolaze pod sedativima i nisu u stanju da obavljaju svoje dužnosti. Sindikat će ih podržati i nadam se da će agonija u Centru uskoro biti prekinuta, jer oni više ne mogu da trpe teror – rekao je Granulić.

(Blic)