Svijet 02.12.2022.

Tesla predstavio prvi kamion na baterije: “Izgleda kao da je iz budućnosti”

ČITANJE: 2 minute

Kompanija Tesla, koja se bavi proizvodnjom električnih vozila, juče je predstavila svoj prvi kamion na baterije semi (kamion poluprikolica), otprilike tri godine kasnije nego što je prvobitno najavljeno. Preduzetnik Ilon Mask prezentovao je juče semi na događaju u Nevadi.

“Izgleda kao da je došao iz budućnosti”, rekao je Mask, a prenosi DW.

“Ako ste vozač kamiona i želite najopakiji kamion na putu, to je to”

Mask, koji se pojavio na pozornici na događaju u Teslinoj tvornici u Nevadi, rekao je da će kamion za duge relacije na baterijski pogon smanjiti emisije štetnih gasova na auto-putu i nadmašiti postojeće dizelske modele u pogledu snage i bezbjednosti.

“Ako ste vozač kamiona i želite najopakiji kamion na putu, to je to”, rekao je Mask ističući da je prošlo pet godina otkako je Tesla najavio da razvija potpuno električni kamion.

Mask je prvi put predstavio prototip semija 2017. i kazao da će izaći na tržište 2019. No izgleda da je došlo do odgode zbog problema s ograničenjima baterije. Mask je rekaoda semi može proći oko 800 kilometara ako vuče teret od 37.000 kilograma. Ograničenje njegove težine dopušta prevoz preko 14.969 kilograma tereta. Dodao je da ovaj kamion ima tri puta veću snagu od onoga na dizelski pogon.

Nije poznata cijena

Ipak, stručnjaci u industriji i dalje su skeptični u pogledu toga mogu li električni kamioni na baterije ekonomično podnijeti napor vuče teških tereta stotinama kilometara. Proizvođači semija s pogonom na vodonik doveli su u pitanje isplativosti semija na baterije.

Tvrde da će za prevoznike na dugim relacijama punjenje ovih ogromnih baterija trajati veoma dugo i da je bolje koristiti kamione na vodonik. Za sada nije poznato koliko će semi koštati. Obično električni kamioni koštaju oko 70% više od onih na dizel. Međutim, oni su dugoročno puno ekonomičniji, kada se gleda ušteda na gorivu i cijeni održavanja.

“Kao da se slon kreće poput geparda”

Kamioni u kategoriji semi predstavljaju samo jedan posto prodaje vozila u SAD, ali 20 posto ukupnih emisija vozila, navodi Tesla. Tesla je rekao da će druga, buduća vozila koristiti tehnologiju pogonskog sklopa razvijenu za semi, ali nije dala pojedinosti.

Semi koristi tri elektromotora razvijena za Teslinu verziju modela S, od kojih je samo jedan uključen pri brzini auto-puta, a dva u rezervi kada kamion treba ubrzati, što je karakteristika koja kamion čini energetski učinkovitijim, rekao je Mask.

“Ova stvar ima ludu snagu u odnosu na dizelski kamion. U osnovi je to kao da se slon kreće poput geparda”, rekao je Mask.