Biznis 13.05.2021.

Tesla više neće primati bitcoin, vrijednost digitalne valute naglo pala

ČITANJE: 1 minuta

Kompanija Tesla obustavila je prodaju vozila za bitcoin zbog zabrinutosti zbog klimatskih promjena, rekao je izvršni direktor kompanije Elon Musk na Twitteru.

Bitcoin je nakon objave pao za više od 10 posto, dok su dionice Tesle također pale. Teslina najava u martu da će prihvatiti kriptovalutu naišla je na negodovanje nekih ekologa i investitora.

Proizvođač električnih automobila u februaru je otkrio da je kupio 1,5 milijardi dolara vrijednosti najveće svjetske digitalne valute. No u četvrtak se Musk ogradio od svojih prethodnih komentara, piše Klix.

“Zabrinuti smo zbog sve veće upotrebe fosilnih goriva za rudarenje i transakcije bitcoina, posebno ugljena, koji ima najgore emisije od svih goriva”, napisao je Musk.

Dodao je da je kriptovaluta dobra ideja ali da može imati veliki negativan utjecaj na okoliš. Također je rekao da proizvođač električnih automobila neće prodati niti jedan svoj bitcoin, a namjerava ga koristiti za transakcije čim se tehnologija prebaci na korištenje održivije energije.

(E.M)