Vijesti 03.01.2023.

Teslić za svako rođeno dijete daje naknade iz budžeta

ČITANJE: 1 minuta

Opštinska uprava Teslić će od ove godine omogućiti jednokratnu naknadu za svako rođeno dijete sa područja ove opštine.

U ranijem periodu naknade su obezbjeđivane za svako treće i naredno rođeno dijete putem pronatalitetnog fonda osnovanog još 2013. godine na inicijativu načelnika Milana Miličevića u svrhu institucionalne podrške povećanju nataliteta. Putem ovog fonda se od 2013. godine finansira i vantjelesna oplodnja, za koju je od ove godine podignuta starosna granica za potpuno finansiranje na 45 godina.

Novim mjerama Opštinske uprave Teslić za prvo i drugo rođeno dijete predviđena je jednokratna naknada od 200 KM, za treće rođeno dijete 500 KM, dok za svako četvrto i naredno rođeno dijete predviđena je naknada od 1.000 KM. Ukupan iznos planiran u budžetu za 2023. godinu u svrhe pronatalitetnog fonda iznosi 60.000 KM.

Sa područja opštine Teslić u prosjeku se rodi oko 300 djece godišnje. Naknade iz pronatalitetnog fonda su dostupne svim roditeljima, bez obzira na njihovu socijalnu i ekonomsku situaciju.

Pronatalitetni fond je važan izvor podrške za porodice u prvim mjesecima nakon rođenja djeteta i pomaže im u suočavanju s troškovima u vezi s novorođenčetom. On takođe ima važnu ulogu u podržavanju demografskih trendova i održavanju stope nataliteta u društvu.

Oznake: Dijete, Naknada, Teslic