Vijesti 26.08.2020.

KORONA VIRUS TEST U BANJALUCI: Vrste i razlika, gdje raditi, cijene, popusti, putovanja van zemlje…

ČITANJE: 8 minuta

Portal Banjaluka.net istražio je sve što treba da znate o testovima za korona virus, uključujući cijene, laboratorije u kojima možete da se testirate i popuste koje možete da iskoristite. Osim toga, svim našim čitaocima spremili smo kratki uvid u to šta je potrebno kako bi se putovalo na određene bliže i dalje destinacije. Ukoliko uskoro imate u planu da radite testiranje ili da putujete, savjetujemo da se najprije detaljno informišete.

Koja je razlika između serološkog i PCR testa?

Komercijalno PCR testiranje dozvoljeno je samo Institutu za javno zdravstvo i rezervisano je većinom za studente ili poslovne ljude koji iz opravdanih razloga moraju da putuju van zemlje, u države gdje je obavezan negativan test prilikom prelaska granice. To znači da privatne klinike i laboratorije nemaju ovlaštenje da vrše ovakav vid testiranja, ali zato obezbjeđuju serološki test za kojim sve više Banjalučana poseže, kako u turističke svrhe, tako i iz čiste znatiželje.

Zbog svoje specifičnosti i pouzdanosti, PCR test je „svjetski standard“ i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, a u Banjaluci ga je za sada moguće uraditi samo u Instititu za javno zdravstvo i za te namjene je, nakon pojeftinjena, potrebno izdvojiti čak 150 KM.

Stručnjaci smatraju da je PCR jedini test koji detektuje samo virus korona, a ukoliko se vrši u komercijalne svrhe u Banjaluci, rezultati budu gotovi istog dana.

korona virus testiranje

Pored ovog načina, može da se vrši i serološko testiranje koje pokazuje prisustvo antitijela u organizmu, a ovaj oblik testiranja postao je veoma popularan i produžio je redove u privatnim banjalučkim laboratorijama i klinikama, koje ovakav nalaz smiju da urade.

Dodatnu olakšavajuću okolnost predstavlja i cijena serološkog testa, koja se u Banjaluci kreće od 41 KM do 50 KM.

Tim povodom odlučili smo da istražimo koje su to zdravstvene ustanove koje Banjalučanima nude ovakvu vrstu usluga i došli do saznanja da se serološko testiranje može obaviti u šest privatih zdravstvenih ustanova na teritoriji grada.

Gdje sve može da se uradi serološki test u Banjaluci?

gdje se testirati na koronu

Iako sa nekima od njih, zbog velike gužve, nismo uspjeli da stupimo u kontakt, dok određene laboratorije nisu željele da im navodimo nazive, oni sa kojima smo razgovarali otkrili su nam da se serološkim testiranjem potvrđuje prisustvo antitijela u organizmu, te da se radi iz krvi.

Doktorka Gordana Šopalović i z banjalučke klinike „Helt Ekspres“ za portal Banjaluka.net istakla je da se građani svakodnevno javljaju za serološko testiranje, a da je najčešći razlog tome sezona godišnjih odmora i putovanja u zemlje regiona.

Ona je dodala da po cijeni od 50 KM Banjalučani imaju priliku da saznaju da li je infekcija virusom korona u toku i da li je pacijent „preležao“ COVID-19.

Iz banjalučke klinike „Deamedica“poručuju da sve više građana javlja za serološko testiranje sa željom da utvrdi da li je prebolio virus, a da toga nije ni bio svjestan. Dodali su da ova ustanova vrši serološko, odnosno kombinovano IgM i IgG testiranje, te da cijena ove usluge iznosi 50 KM.

Usluge serološkog testiranja pruža i privatna laboratorija „Alfalab“, a za korisnike pod određenim uslovima ova ustanova omogućava i popuste.

„Cijena serološkog testiranja u našoj laboratoriji iznosi 49 KM i rezultati testa budu veoma brzo. Pored toga, za tri ili više testiranja članova iste porodice ili grupe prijatelja pripremili smo i popust od deset posto, nakon čega cijena testiranja iznosi 44,10 KM “, dodaju iz „Alfalab“ laboratorije.

Nešto povoljnije serološko testiranje građane očekuje u banjalučkoj laboratoriji „Akvalab“ , gdje je cijena ove usluge 47 KM.

Lista laboratorija u Banjaluci koje rade serološki nalaz:

  1. Akvalab
  2. Alfalab
  3. Konzilijum
  4. Deamedica
  5. Helt Ekspres

Razlika između IgM i IgG antitijela kod serološkog testiranja

IgM antitijela pokazatelj su svježe virusne infekcije i uglavnom se javljaju neposredno nakon pojave prvih simptoma bolesti, u zavisnosti od vremena trajanja inkubacije, dok IgG antitijela počinju da se pojavljuju u drugoj nedelji bolesti i svoj najviši nivo dostižu oko četvrte nedelje od pojave simptoma i pokazatelj su preležane infekcije. U slučaju da IgM test pokaže da je testirana osoba pozitivan na virus korona, ona se odmah upućuje porodičnom ljekaru ili u Institut za javno zdravstvo na PCR testiranje.

Putovanje u doba korone – koje zemlje zahtjevaju negativan PCR test?

putovanje koronavirus

Dok su pojedine zemlje, poput Srbije, Turske i Bugarske, bh. građanima slobodno otvorile granice, bez dodatnih uslova, mnogobrojne zemlje i dalje svrastavaju BiH u „crvenu zonu“ i njenim državljanima omogućavaju ulazak samo uz negativni PCR ili serološki nalaz, ne stariji od 48 ili 72 sata. Pored toga, u brojnim zemljama za bh. građane predviđen je i karantin ili testiranje nakon prelaska granice o samostalnom trošku.

Srbija

Građani Bosne i Hercegovine mogu slobodno da putuju u Srbiju, bez potrebe da prije toga rade testiranje ili da nakon posjete idu u karantin.

Turska

Osim Srbije, naši građani bez ograničenja mogu da putuju i u Tursku, gdje im se nakon dolaska obavezno mjeri temperatura, a oni koji pokažu simptome testiranje će obaviti besplatno.

Bugarska

Prema podacima Ministarstva vanjskih poslova BiH, tranzit i ulazak u Bugarsku omogućen je za sve bh. građane, osim onih koji dolaze sa prostora Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjeverne Irske i Portugala, s ciljem ostanka u Bugarskoj, kada je obavezna izolacija od 14 dana.

Crna Gora

Crna Gora, jedna od najčešćih destinacija tokom ljetnih mjeseci, odnedavno je za bh. državljane svoje granice otvorila i sa negativnim serološkim testom, dok je za ulazak u Hrvatsku potreban negativan PCR test ili izolacija u periodu od 14 dana.

Austrija

Iako za Austriju Ministarstvo još uvijek nije dobilo zvanične informacije, posljednja saznanja govore da je austrijskim državljanima, državljanima EU, Evropskog ekonomskog prostora i građanima Švicarske, članovima njihove porodice, te strancima, pod uslovom da imaju vizu D koju je izdala Austrija za ulazak u ovu zemlju, potrebno ljekarsko uvjerenje, a ukoliko testiranje u inostranstvu nije moguće, obavezno je u roku od 48 sati od ulaska u zemlju organizovati testiranje o sopstvenom trošku. Do prispijeća negativnog rezultata testa obavezan je karantin.

Ukoliko je testiranje izvršeno u inostranstvu, lice je pored testa dužno sa sobom nositi medicinski sertifikat, potpisan od strane ljekara i sa pečatom ovlaštene zdravstvene ustanove, a u slučaju da lice ispunjava sve navedene uslove, a boravilo je u BiH najmanje 14 dana, po ulasku u Austriju upućuje se u samoizolaciju u trajanju od 10 dana, te je dužno dokazati da ima raspoloživ smještaj za istu, saopštili su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Egipat

Ukoliko se neko odluči da ovogodišnje ljetovanje provede na nekoj od svjetskih destinacija, kao što je Egipat, za strane državljane ova zemlja je to omogućila uz ispunjavanje posebnog medicinskog oblika u kojem je potrebno unijeti određene podatke, dok se preventivne mjere, mjerenje temperature i upućivanje u karantin sumnjivih slučajeva provode nakon slijetanja.

Irska

Za ulazak u Irsku bh. građani ne moraju da ispunjavaju posebne uslove, ali nakon dolaska upućuju se u samoizolaciju u trajanju od 14 dana.

Mađarska

BIH je stavljena na crvenu listi zemalja, čijim državljanima se zabranjuje ulazak osim u izuzetnim slučajevima u kojima se zahtjev za ulazak podnosi elektronskim putem Policiji Mađarske, osim u slučaju tranzita, koji je dozvoljen određenom rutom i određenim prelazima uz obavezu napuštanja Mađarske u roku od 24 sata.

Njemačka

putovanje korona iz bih

Osim u slučaju tranzita, ulazak u Njemačku dozvoljen je isključivo licima koja imaju odobren boravak u Njemačkoj, drugoj zemlji EU ili članici Šengena, licima kojima je ulazak i boravak odobren posebnom odlukom njemačkog nadležnog organa, licima čija profesionalna djelatnost podrazumijeva putovanje vazduhom, kopnom i morem, spajanje porodice osobe koja ima odobren boravak, neodložive posjete užih članova porodice ili u slučaju poslovne posjete.

Sjeverna Makedonija

Uz priložen negativan PCR test državljani Bosne i Hercegovine mogu da borave u Sjevernoj Makedoniji do tri mjeseca. Diplomate iz BiH akreditovani u Sjevernoj Makedoniji, kao i članovi njihovih porodica za ulaz i za tranzit nije potrebno da prilože medicinsku potvrdu za PCR test.

SAD

SAD je zabranila ulazak svim osobama koje su 14 dana od datuma planiranog ulaska boravili ili tranzitirali kroz bilo koju od država potpisnica Šengenskog sporazuma, Kine i Irana. Odluka se ne odnosi na nositelje diplomatskih i službenih putnih isprava.

Slovenija

Nakon ulaska u Sloveniju obavezan je karantin od 14 dana. Ukoliko državljajnin BiH u Sloveniji nema stalni ili privremeni boravak i ne može dati adresu na kojoj će biti u karantinu, ulazak mu se ne odobrava. Da bi tranzitovali kroz Sloveniju, bh. građanima je potrebna potvrda zemlje u koju putuju, a napuštanje države je obavezno u roku od 12h. Ulazak u Sloveniju neće se odobriti osobama u tranzitu za koje se utvrdi da zbog uslova u susjednim državama neće moći napustiti teritoriju države.

Švedska

Ulazak u Švedsku omugućen je samo onima koji imaju privremenu ili boravišnu dozvolu i da je svrha putovanje kući. Studentima iz trećih zemalja je potrebna boravišna dozvola, ukoliko će u zemlji boraviti više od tri mjeseca.

Švicarska

Državljani BiH ne mogu turistički ulaziti u Švicarsku. Za sve državljane BiH koji imaju regulisan boravak u Švicarskoj ili dvojno državljanstvo ulazak je moguć uz obaveznu samoizolaciju u trajanju od 10 dana, ukoliko dolaze iz BiH. Tranzitiranje je uslovljeno odobrenjem boravka u zemlji krajnje destinacije.

(N.S. / Banjaluka.net)