Vijesti 05.03.2019.

Tezge pune, ali fali kupaca

ČITANJE: 3 minute

Pune su nam tezge povrća i voća, ali ljudi sve slabije kupuju na pijacama, češće se, posebno mlađi, odlučuju za markete gdje imaju parking, korpe i kolica i mogu otići i uveče, iako je na pijacama roba često svježija.

Rekli su ovo juče prodavači na gradskoj tržnici u Banjaluci i dodali da više posla bude vikendom, ali radnim danima sve je manji broj kupaca.

U prilog tome da je prodaja poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u odnosu na isti period prošle godine manja govore i najnoviji podaci koje je objavio Republički zavod za statistiku RS.

“Vrijednost prodaje na pijacama u januaru ove godine iznosila je 1.087.509 KM, što u poređenju sa istim mjesecom prethodne godine predstavlja smanjenje od 247.931 KM, odnosno za 18,6 odsto”, istakli su u Zavodu.

Naglasili su da je u poređenju sa decembrom prošle godine vrijednost prodaje u januaru ove godine bila manja za 322.566 KM,  odnosno za 22,9 odsto.

“U strukturi ukupne prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u januaru 2019. godine povrće je učestvovalo sa 29,2 odsto, voće sa 18,6 odsto, grupa ostali proizvodi sa 17,4 odsto, mlijeko i mliječni proizvodi sa 16,5 odsto, živina i jaja sa 8,4 odsto, med sa 4,8 odsto, žita i proizvodi od žita sa 2,5 odsto, prerađevine voća sa 2,0 odsto i grožđe sa 0,6 odsto”, pokazuju statistički podaci.

Prodavači na pijacama kažu da kupci dolaze većinom samo da prošetaju, ali i kada nešto pazare, to obično bude “na malo”.

Milka Grmaš, prodavačica povrća na banjalučkoj pijaci, kaže da posjeta, ali i kupovina zavise od vremena.

“Kada je lijepo vrijeme, ima kupaca, čim je vrijeme lošije, kupaca je manje. Ali ova godina je lošija po pitanju prodaje u odnosu na lani iako je roba sa pijace svježija na tržnici nego u marketima”, kazala je Grmaševa.

Prema njenim riječima, na pijaci i kada ima kupaca, većinom su to penzioneri i starija populacija, dok mlađi dolaze uglavnom vikendom.

Prodavačica pasulja i luka na tržnici kaže da je cijena domaćeg pasulja ista već 10 godina.

“Skoro cijeli dan je prošao, a još ništa nisam prodala, a i kupci kada kupuju, obično to bude na malo, jer narod nema novca za pune kese voća i povrća. Dešavalo mi se da dođu i kupe samo glavicu bijelog luka”, rekla je jedna prodavačica.

Banjalučani kažu da prilikom kupovine obično gledaju cijenu, a ona je ponekad slična kao i u marketima.

“Kada imam vremena, odem do pijace i kupim voća i povrća i to samo zbog djece, jer želim da jedu zdravije, nađe se domaćeg, ali ponekad poslije posla ne mogu stići pa svratim u market. Nekad su na akciji u marketima cijene i niže”, rekla je Banjalučanka Snežana D.

Oni koji češće biraju markete od pijaca kažu da je to i zbog parkinga, ali i nedostatka slobodnog vremena.

“Neki marketi rade i do 22 časa, tako da mogu da kupim voće i povrće i poslije druge smjene “, rekla je jedna Banjalučanka.

(Nezavisne)