Vijesti 07.04.2016.

Ti mene radioaktivnim otpadom, ja tebe rezolucijom: Da li će Hrvatska ugroziti živote hiljade ljudi

ČITANJE: 2 minute
RADIOAKTIVNI OTPAD
Nedaleko od granice sa BiH, u mjestu Trgovska Gora, Hrvatska planira izgradnju odlagališta nuklearnog otpada. Da bi spriječile nesagledive posljedice po život ljudi u obe zemlje, bh. vlasti aktivno rade kako bi nagovorile Hrvatsku da odustane od tog projekta.

Mario Karamatić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i član Radne grupe za praćenje stanja i aktivnosti o mogućoj izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na granici BiH i Hrvatske, za Klix.ba rekao je kako vlasti BiH intenzivno rade na pronalaženju rješenja.

Prva sjednica Radne grupe održana je juče, a naredna je zakazana za 19. april.

“Na narednoj sjednici definiraćemo rezoluciju koja će biti proslijeđena u oba doma državnog parlamenta, gdje se protivimo izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada nedaleko od granice BiH.

U međuvremenu, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kontaktirat će kolege iz Republike Hrvatske o tom pitanju, a u pripremi su i tri javne tribine u Novom Gradu, Bihaću i Sarajevu o temi opasnosti izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada.

“Pokušaćemo diplomatskim putem doći do rješenja, kao i uz neka lobiranja koja sam ja preuzeo na sebe preko HSS-a u Hrvatskoj i Evropskog parlamenta”, kazao je Karamatić.

Diskutabilno je zbog čega je Hrvatska, pored nekoliko opcija, izabrala baš Trgovsku Goru za izgradnju odlagališta, ako je poznato da je to područje veoma trusno, a zemljište propusno. U slučaju nekog incidenta, poput zemljotresa, posljedice bi bile nesagledive za cijelu zapadnu BiH, ali i za Hrvatsku.

“Treba istaći da stanovništvo u okolnim mjestima i u BiH, ali i Hrvatskoj živi od poljoprivrede i uzgoja stoke. Sada zamislite kome bi oni mogli prodati svoje proizvode iz tog kontaminiranog područja”, zaključuje Karamatić.

Karamatić je dodao da ukoliko Hrvatska ipak ostane pri prvobitnom stavu i počne izgradnju odlagališta, BiH će tražiti da prati monitoring izgradnje, uz detaljno nadgledanje svakog segmenta projekta.

(Klix)