Vijesti 15.07.2016.

Tihi rat za grobna mjesta

ČITANJE: 2 minute

Direktor „Gradskog groblja“ Nedeljko Milaković zahtjeva da to preduzeće kontroliše sva groblja na području grada, pa i ona u crkvenom dvorištu.

Kako tvrdi Milaković, „Gradsko groblje“ ima najskuplja grobna mjesta u Banjaluci zato što se bori sa nelojalnom konkurencijom, u koju ubraja čak i vjerske zajednice.

Pojašnjava da preduzeće mora da plaća PDV i sve obaveze za prijavljene radnike, dok se na drugim grobljima posao „obavlja na crno“ ili bez naknade. Tako je cijena grobnog mjesta u Vrbanji 1.400 maraka, na crkvenom groblju oko 900 KM, dok je u selima besplatno.

– Naš budžet gubi zato što ne kontrolišemo i ne uređujemo sva groblja na području Banjaluke. Tražićemo sastanak u nadležnom odjeljenju kako bismo razgovarali o ovom problemu – ističe Milaković i dodaje da njihovo preduzeće sahranjuje „samo“ deset odsto umrlih osoba u gradu.

On naglašava da im je cilj da sahrane obavljaju i po ruralnim područjima, te da već nude građanima uslugu po promotivnim cenama, kako bi povećali broj poziva.

Iz eparhije banjalučke poručili su da nemaju komentar na ovu temu. Međutim, u pojedinim crkvenim opštinama nezvanično pričaju da je „Gradsko groblje“ zaposlilo 30 radnika viška, koje sada treba platiti i zbog čega im je Crkva konkurencija. Kažu da na crkvenom zemljištu skoro da i nema grobnih mjesta za prodaju, te da za godišnje održavanje groblja građani plaćaju oko 20 maraka.

Groblja u selima obično su pravljena na nečijoj privatnoj zemlji, zbog čega nasljednici i uža rodbina danas ne moraju da razmišljaju o kupovini grobnog mjesta. U mjesnoj zajednici Stričići postoje dva velika groblja, gdje se sahranjuje 70 odsto mještana, ali sigurno i pedesetak manjih po zaseocima, procjenjuje predsjednik savjeta Zlatko Sladojević.

– Grobno mjesto se ne plaća, jer se većinom sahranjuju ljudi koji su odavde porijeklom, zbog čega smatramo da na to polažu pravo. Sahrane se samoinicijativno organizuju, komšije i rodbina se udruže da iskopaju raku i tek po nekada im se simbolično plati za rad – pojašnjava Sladojević, koji tvrdi da bi mještani teško svoju zemlju predali drugom na upravljanje.

Nema dogovora

Načelnik odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Zoran Novaković poručuje da je uvijek otvoren za razgovor, ali i da isto tako već sada može da kaže da „ne vjeruje da će se sa Milakovićem dogovoriti oko njihovih zahtjeva“.

(Blic)