Vijesti 18.04.2016.

Tijana Babić: Srebro sa Evropske matematičke olimpijade donijela u Banjaluku

ČITANJE: 2 minute
tijana babic
Tijana Babić, mlada matematičarka iz Banjaluke, donijela je juče medalju kući i banjalučkoj Gimnaziji, a osvojila je srebro na Evropskoj matematičkoj olimpijadi.

“Zadaci su bili teški i uradila sam ih mnogo lošije nego što sam mislila, ali ipak na kraju je ispalo veoma dobro, donijela sam medalju kući”, rekla je Tijana za “Nezavisne” odmah nakon povratka iz Rumunije, gdje se održavala matematička olimpijada od 10. do 16. aprila.

Takmičenje je održano u četiri oblasti – kombinatorika, geometrija, algebra i teorija brojeva.

“Radili smo šest zadataka, a sve je trajalo dva dana. Iskreno, nismo očekivali ovakav rezultat, ali smo iznenadile i sebe i druge”, navela je Tijana i, kako kaže, na ekipnom plasmanu Bosna i Hercegovina zauzela je 4. mjesto, od 31 države koja se takmičila.

Ova učenica drugog razreda Gimnazije kaže da je uživala u druženju s mladim ljudima, te dodaje da bi ove godine željela da učestvuje i na Balkanijadi iz matematike.

Mlada matematičarka je krajem decembra prošle godine osvojila zlatnu medalju na Evropskom matematičkom kupu, a pored matematike, mnogima je odranije poznata kao izuzetna šahistkinja, a trenira i borilačke vještine. S takmičenjima iz matematike počela je još u sedmom razredu osnovne škole. Već na prvom nastupu pokazala je veliki potencijal samim tim što je učestvovala u godinu dana starijoj konkurenciji.

Tijanu podržavaju oni čija podrška joj je i najpotrebnija – porodica i škola. Mora posvetiti vrijeme i trud i ostalim školskim predmetima, a u Gimnaziji joj rado izlaze u susret kada treba da se priprema za neko od takmičenja.

“Imam dobru podršku, pored porodice, škola me oslobodi nekih časova pred takmičenja i to mi mnogo znači, jer mi učenje oduzima prilično mnogo vremena”, kaže ova mlada matematičarka.

BiH je prvi put učestvovala na ovoj Olimpijadi iz matematike, a na takmičenju su briljirale Adisa Bolić, koja je osvojila zlatnu medalju, Neira Kurtović i Tijana Babić, koje su srebrne, te Milica Babić, koja je osvojila bronzanu medalju.

(Nezavisne novine)