Vijesti 08.11.2015.

Tijelima ispisali “Ne Kosovu u UNESKU”

ČITANJE: 1 minuta
Ne Kosovu u UNESKO
Studenti prištinskog Univerziteta, izmještenog u Kosovskoj Mitrovici, danas su na platou ispred Hrama Svetog Dimitrija u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici tijelima ispisali “No Kosovo UNESCO” /Ne članstvu Kosova u Unesku/.

Cilj studenata je da ovim performansom, povodom gradske slave Mitrovdana, još jednom pokažu svijetu da je Kosovo srpska zemlja, a svetinje na njemu srpska vjerska i kulturna baština.

-Šaljemo poruku svijetu, jer Srbija dobro zna šta je Kosovo za nas. Želimo da objasnimo da je Kosovo neraskidivi dio Srbije- rekao je član Nacionalnog savjeta Srbije za visoko obrazovanje Milan Savić.

Student Nemanja Biševac rekao je da su se studenti okupili da bi još jednom poslali još jednu poruku svijetu da ne prihvataju učlanjenje samoproglašenog Kosova u Unesko.

-Nastavićemo borbu i poslije sutrašnje sjednice u Unesku- rekao je Biševac, koji je uvjeren, kao i njegove kolege, da Kosovo neće biti primljeno u ovu međunarodnu organizaciju.

Svetu arhijerejsku liturgiju povodom Mitrovdana u Kosovskoj Mitrovici služili su vladika raško-prizrenski Teodosije i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov čestitao je građanima Kosovske Mitrovice krsnu slavu i 10 godina od početka gradnje Hrama Svetog Dimitrija, koju je blagoslovio Njegova svetost blaženopočivši patrijarh Pavle.

Arlov je rekao Srni da je narod Republike Srpske zajedno sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, da razumije njihove patnje i svu težinu situacije u kojoj se Srbi na Kosmetu nalaze.

On je naveo da je danas u Kosovskoj Mitrovici uz blagoslov episkopa Teodosija pripremljen slavski kolač sa likom Svetog Dimitrija i da je u njemu zlatnik vrijedan 300 evra, pomoć naroda i institucija Republike Srpske, namijenjen djeci koja učestvuju u lomljenju slavskog kolača.

(Agencije)