Region 21.03.2021.

TIJELO PRONAĐENO KOD KNINA: Ubijen raniji šef hrvatske obavještajne službe u Zadru

ČITANJE: 2 minute

Nekadašnji šef zadarskog SOA centra Toni Matas pronađen je mrtav. U toku je zvanična istraga.

Prema prvim nezvaničnim informacijama, Matas je navodno pronađen upucan u glavu, u blizini Knina.

Šibensko-kninska policija potvrdila je Indeksu da je tijelo muškarca pronađeno i da je istraga u toku. Najavili su da će tokom dana poslati izjavu o ovom događaju, prenosi objektiv.rs.

Nacional takođe izvještava da su se pojavile oprečne informacije – jedna da je ubijen, a druga da je izvršio samoubistvo i da je navodno ostavio oproštajno pismo u automobilu.

Matas je bio Karamarkov kandidat za direktora SOA-e, a trenutna funkcija direktor korporativne sigurnosti u Hrvatskoj pošti.

Pominjan je u aferi Vetroelektrana Toni Matas je pomenut u aferi Vjetroelektrana. Kako je Jutarnji list napisao, Josipa Rimac razgovarala je sa Matasom i preduzetnikom Josipom Pleslićem o „bubici“ koju je pronašla u svom automobilu. Jutarnji je napisao da je moguće da su upravo oni poslali ljude, navodno iz detektivske agencije, da pregledaju Audi Josipa Josipe Rimac.

Nacional je, s druge strane, napisao da je Pleslić tokom ispitivanja navodno rekao istražiteljima da je, prema njegovom saznanju, Toni Matas bio taj koji je Josipa Rimca podsticao na nezakonita djela.

Prema navodima Nacionala, Pleslić je istražiteljima rekao da je upravo Toni Matas povezao Josipu Rimac sa Antom Sladićem, preduzetnikom za kojeg bi trebalo promijeniti sadržaj Vladine uredbe koja se odnosi na poljoprivredno zemljište kako bi kompanije povezane sa Sladićem mogle da dobiju više države podsticaji.

Pleslić je izjavio da je Toni Matas rekao Josipi Rimac da je Ante Sladić čovjek kome najviše vjeruje i zatražio od nje da mu pokuša pomoći na svaki mogući način.

(SB)

Oznake: Toni Matas