Sport 21.10.2016.

Tina Poletan: Banjalučanka pokorila boksere

ČITANJE: 4 minute

Tina Poletan je jedina žena međunarodni bokserski sudija u BiH. Ona je mlada i ambiciozna djevojka koja ljepotom i profesionalnošću osvaja svijet u ringu.

Bokserski sudija je postala prije dvije godine, a internacionalno zvanje ima od početka ove godine, poslije toga je i  sudija koja obilazi najveći broj takmičenja i prvi sudija iz BiH koji je sudio na Svjetskom i Evropskom takmičenju.

Trebalo je mnogo truda i rada da postane sudija, ali kako kaže ova 21-godišnja Banjalučanka, mnogo joj je pomoglo to što je i sama bila bokser. Sa ocem je učila i iščitavala pravila i imala podršku kolege Milanka Rakića s kojim je dodatno vježbala i teoretski i praktično.

Na pitanje da li je boks bio njen prvi izbor Tina nam je odgovorila:

“Prvi moj sport bio je džudo, njega sam počela trenirati sa sedam godina, ubrzo poslije toga počela sam se baviti boksom i kik-boksom, a u međuvremenu sam trenirala plivanje. Moj tata se bavio boksom, često smo brat i ja išli na treninge i tako se rodila ljubav prema boksu”.

S obzirom na to da je Tina bila veoma uspješna i kao bokser izdvojila je svoje najdraže medalje.

Najdraže medalje su mi iz kik-boksa, treće mjesto na Svjetskom prvenstvu i treće na Evropskom, ma da bih izdvojila i prvo na Svjetskom kupu u Segedinu”, ističe Tina za Press.

Na predrasude ne obraća pažnju nego dokazuje da žene, kada hoće, mogu sve:

“Postoje predrasude prema ženama, jer smatraju da nisu dovoljno sposobne i da ne mogu kvalitetno obaviti posao kao muškarci. Ali, u većini slučajeva ispostavilo se da su žene sposobnije od muškaraca, da bolje obavljaju taj posao, jer žene kad rade nešto, rade pedantno i sve po propisima”.

Profesionalnošću tjera boksere da je poštuju i slušaju.

“U početku je bilo mnogo iznenađenja, s obzirom da sam ja prvi ženski sudija, i naši bokseri nisu navikli na žene sudije. Neke sam znala od ranije dok smo išli zajedno na takmičenja i bilo je pitanja otkud ja u ringu da sudim. Ali, brzo su se navikli, jer su primjetili da sam ozbiljna i predana poslu”, navela je Tina i dodala:

“Suđenje seniorskog prvenstva u BiH ostalo mi je u lijepom sjećanju. Nakon završenog finalnog meča, bokseri se pozdrave, pozdravi se trener, zatim bokser priđe i pozdravi sudiju, a meni je poljubio ruku i to mi je najdraža uspomena”.

Na pitanje da li se od suđenja može živjeti, Tina je odgovorila:

“Zavisi na kojem ste nivou. Nacionalni sudija ne može živjeti od toga, ali ako ste internacionalni i imate neke veće ambicije, ako se trudite i obilazite veća takmičenja, kao što su Svjetska bokserska liga i VSB, onda može. Međutim, ja se ovim pozivom bavim isključivo iz ljubavi”.

Suđenje na Svjetskom studentskom bokserskom prvenstvu na Tajlandu, bilo je, kaže, prelijepo iskustvo:

“Organizatori su bili veoma korektni. Pobrinuli su se za svaki detalj mog putovanja. Prvenstvo je trajalo desetak dana. Posla je bilo mnogo, imali smo dvadesetak mečeva dnevno, ali radna atmosfera je bila odlična. Upoznala sam sudije iz cijelog svijeta, koji nimalo nisu bili škrti da dijele savjete. Vježbali smo svaki dan i ukazivali su mi na neke greške, hvalili me…”

Planovi za budućnost

“Planovi za budućnost su da usavršim ruski jezik, jer pored njega govorim njemački i engleski. Zatim da nastavim da obilazim sva veća takmičenja, budem što uspješnija i da polažem za veća zvanja sudije”, zaključuje Tina.

Pogledajte kako to sve izgleda kada se Tina anđe u ringu sa bokserima na 47:20.

Sportska porodica

Cijela Tinina porodica obožava borilačke vještine. Mama Dijana zadužena je za treninge i logistiku, a otac Mićo Poletan je selektor bokserske reprezentacije BiH i AIBA trener. Brat Sandro osvojio je treće mjesto na Evropskom prvenstvu u boksu, dva puta je bio vicešampion svijeta i dva puta prvak Evrope u kik-boksu. Najmlađi član porodice, Tinin sin Sandro, iako je mlađi od tri godine, već sada pokazuje ljubav prema boksu.

(Presrs.ba)