Vijesti 13.04.2017.

Tinejdžeri agresivni i tjeskobni: Sve češći psihički poremećaji kod djece u RS

ČITANJE: 3 minute

Starosna granica djece sa psihičkim poremećajima je sve niža, pa su nastavnici iz osnovnih škola bili primorani da traže savjet psihijatara kako da se prema njima ophode.

Sve je više djece kod koje se i prije završetka osnovne škole javljaju neki psihički problemi, kažu u Centru za mentalno zdravlje. Najčešće dijete oseća tjeskobu i nemir, agresivno je i neposlušno, što nastavnicima otežava rad, a njima utiče na uspjeh u školi. Razlog za to psiholozi pronalaze u poremećenim porodičnim vrijednostima, nezdravim navikama i nenamjernom zapostavljanju.

– Današnja djeca dosta vremena provode na internetu i mobilnim telefonima, a manje u razgovoru sa roditeljima, što šteti njihovom razvoju. Oni naporno rade bi djeci pružili najviše što mogu, a zaboravljaju najbitniju obavezu, da im budu roditelji i nesvjesno ih zapostavljaju – smatra psiholog Dubravka Vujnović Božić.

dubravka vujnovic bozic

Psiholozi ističu da je najbitnije djetetu posvetiti dovoljno pažnje, pratiti njegov razvoj i na vrijeme reagovati, ako se uoče promjene u ponašanju. Međutim, roditelji često griješe u nameri da zaštite dijete, jer su psihički problemi bolna tema i društvo ne gleda blagonaklono na one koji potraže pomoć psihijatra.

Majka učenika sedmog razreda B. S. kaže da je svjesna da je njenom djetetu potrebna pomoć stručnjaka, jer je od jednom postalo odsutno duhom, popustilo je u školi, a prema njoj je postalo agresivno.

– Još se ustručavam da potražim pomoć stručnjaka. Nisam za to da se savjetujem sa školskim psihologom, jer se plašim kako će njegovi drugari gledali na to i da li će ga osuđivati, pa ću mu time napraviti dodatni problem – ispričala je ova majka.

Zbog sve učestalijih problema sa školarcima nastavnici su tražili savjet stručnjaka kako da prema njima postupaju. U Osnovnoj školi „Branko Radičević“ psihijatri su im govorili kako da prepoznaju djecu sa problemima u ponašanju i teškoćama u učenju.

– Agresivnost, nemir i nepažnja tokom nastave su neki od simptoma koje je najlakše uočiti kod djece sa problemima. Većina nastavnika koja je završila fakultet prije 2000. godine nije imala predmet specijalna pedagogoija ili rad sa djecom sa posebnim potrebema što im sada predstavlja problem. Bukvalno su prepušteni sami sebi, moraju da istražuju po internetu, pa smo bili primorani da tražimo i savjet psihijatara – izjavila je direktorica škole Darija Mićić.

vrsnjacko nasilje

Ona ističe porazne podatke, da se u prve razrede upisuje sve više djece koja imaju neku vrstu problema, te se teško prilagođavaju. Učitelji ih tokom prve godine procjenjuju, a zatim, ako je to potrebno, šalju ih u Centar za mentalno zdravlje ili Centar za socijalni rad na procjenu.

– Pohvalno je to što djeca iz osmog ili devetog razreda na vrata školskog psihologa pokucaju kad god imaju neki problem, dok mlađi školarci, drugare koji su iz bilo kojeg razloga posjetili psihologa, zadirkuju “da nije dobar s glavom” – rekla je Mićić.

Zbog ovakvih situacija, u Centru za mentalno zdravlje posebno vode računa o privatnosti pacijenata, naručuju ih, pa nema dužeg zadržavanja u cekaonici i susretanja sa drugim pacijentima. Tokom prošle godine djeci su pružili 8.790 različitih usluga.

Psihijatri Centra za mentalno zdravlje tokom prošle godine su održali predavanja za 1.310 školaraca, od devet do 18 godina. Govorili su o sprječavanju rizičnog seksualnog ponašanja, zavisnosti od društvenih mreža, tremi i školskoj fobiji, te bolestima zavisnosti. Za 110 nastavnika i profesora organizovana su predavanja o sprječavanju samoubistava kod djece, te mentalnim poremećajima u ranom školskom dobu.

(EuroBlic)