Sport 22.01.2016.

Tipsarević i Dodig umiješani u namještanje mečeva?

ČITANJE: 2 minute
janko tipsarevic i ivan dodig
Prije nekoliko dana u medijima se pojavila informacija o namještanju teniskih mečeva. U istraživanju koje je vršio Buzzfeed našli su se mečevi igrani od 2009. godine i sudeći po njihovoj analizi statistika koje predviđaju ishode mečeva, došlo se do liste od 15 imena iz svijeta tenisa, gdje su primjetne neobične i sumnjive promjene.  

Iako su se u Buzzfeedu potrudili da njihovo istraživanje bude anonimno i iako nisu željeli da direktno nagovijeste da su teniseri sa liste uključeni u direktno namještanje mečeva, ova lista je ipak dospjela u javnost.

[su_box title=”Teniseri koji su se našli na njihovoj listi su:” box_color=”#757474” radius=”1”]

 1. Igor Andreev (Rusija)
 2. Lukas Lacko (Slovačka)
 3. Ivan Dodik (Hrvatska)
 4. Andrey Golubev (Kazahstan)
 5. Juan Ignacio Chela (Argentina)
 6. Lleyton Hewitt (Australija)
 7. Jan Hajek (Češka)
 8. Albert Montanes (Španija)
 9. Daniel Gimeno-Traver (Španija)
 10. Janko Tipsarević (Srbija)
 11. Alex Bogomolov Jr (Rusija)
 12. Matthew Ebden(Australija)
 13. Denis Istomin (Uzbekistan)
 14. Teymuraz Gabashvili (Rusija)
 15. Michael Russell (SAD)

[/su_box]

Osam od 15 navedenih igrača su igrali na Australian Open-u ove godine, a među njima je i osvajač US Open-a 2001. godine, i Wimbledon-a 2002. godine – Lleyton Hewitt.

Iz Buzzfeeda su dali i detaljno objašnjenje kako su došli do ove liste. Prema njihovim tvrdnjama, posjeduju bazu podataka u kojoj su informacije o svakom igraču. Oni su napravili tabelu u kojoj su pratili odnos dobijenih i izgubljenih mečeva po sezoni.

Kako bi provjerili najbolji meč svakog od igrača, izračunali su vrijednost RSDE (korijen prosječne kvadrirane greške) među odnosima dobijenih i izgubljenih mečeva za svakog pojedinačno. Tako su napravili grafikon u kojem su prikazali taj odnos za  pet igrača koji imaju najsličniji odnos dobijenih i izgubljenih mečeva i jasno se vidi na svakom grafikonu da je uvijek jedan igrač najbliži.

Navodi se vizuelni prikaz njihovog istraživanja koji se tiče slučaja Lleytona Hewitt-a, kao i ostalih igrača.

dodig i tipsarevic namjestanje

Za one kojima nisu jasni izrazi RMSE ili princip pomoću kog su došli do ovih tabela, Buzzfeed je dao i odgovore na najčešće postavljena pitanja koja možete pogledati OVDJE.

(Buzzfeed/Banjaluka.net)