Magazin 11.10.2015.

TITO, PAVELIĆ, TUĐMAN: Ko se čuvao za brak, a ko je bio sa maćehom?

ČITANJE: 5 minuta
Tito Broz
Franjo Josip, Aleksandar I. Karađorđević, Ante Pavelić, Tito i Franjo Tuđman su, osim što su bili političari, imali i svoje životne saputnice koje su ostavile pečat u njihovoj vlasti.
I dok su privatni životi pojednih državnika obavijeni maglom mitova i priča, o ljubavnim stilovima nekih vođa ipak se ponešto zna, premda je većina njih nastojala ostaviti utisak građanske čestitosti i neporočnosti pa su svoje ljubavnice pomno skrivali.

Poslednji austrijski car i mađarski kralj, Franjo Josip I., s dvadeset i četiri godine oženio se šesnaestogodišnjom bavarskom princezom Sisi.

Car je mladoj supruzi impoznatnom brzinom napravio troje djece. No, carica nije marila za tradiconalnog monarha i nakon šest godina braka odlazi od njega da bi provela život na brojnim putovanjima.

Tek nakon dvadeset godina osamljenosti car nalazi ljubavnicu, i to u liku najpoznatije bečke glumice Katarine Sčrat. Kako je Stefan Zveig naveo u “Jučerašnjem svetu”, austrijska javnost nije zamjerila ljubavne ispade svome caru.

On je na jezeru Bad Ichle glumici napravio vilu Sčrat u kojoj se par u diskreciji družio sve do smrti.

Srpski istoričar Petar Stanković u svojoj knjizi ‘Kralj bez zemlje i princeza bez miraza’ piše da je kralj Aleksandar I. Karađorđević bio mnogo razvratniji od njega.

Kao mladi kadet u Petrogradu imao je brojne avanture, a više je puta učestvovaoi u dvobojima u kojima niko nije bio čak ni povrijeđen. Nakratko se smirio kad se oženio rumunskom princezom Marijom s kojom je imao troje djece.
Ali, nije prestajao sa kako bi se to danas nazvalo – vezama za jednu noć. Kako je prije nekog vremena navela dr. Denisa Legac, na njegovom dvoru postojala je cijela “institucija” koja se brinula o smještaju njegove vanbračne djece po okolnim selima. Nakon nekog vremena, kralj je odmah našao stalnu ljubavnicu kojoj je kupio kuću na Lisičjem potoku kako bi mu bila u blizini.

Mnogo ozbiljnija veza bila je s doktorkom zaposlenom u Crvenom krstu, Šarlottom Dupres. Kralj je često putovao u mondensko odmaralište Bijaric na “liječenje” kako bi vrijeme provodio sa svojom doktorkom. Iz te veze rodila se kralju i vanbračna kći Jelena Karađorđević.

Ta najveća tajna kraljevske porodice ostala je skrivena punih sedamdeset godina. Kraljica Marija, za koju se pričalo da je u godinama prije braka bila “slobodne naravi”, nije ostala dužna svome kralju. Imala je više stalnih ljubavnika, i to oficira iz garde svoga supruga.

Za razliku od cara i kralja, poglavnik NDH dr. Ante Pavelić nije imao nikakvih ljubavnica za koje bi se znalo, ali je zato svojoj supruzi Mariji rođ. Lovrenčević dopustio da mu kroji politiku i miješa se u sve pore državne politike.

Svoju buduću suprugu upoznao je 1910. godine u advokatkoj kancelariji vođe Hrvatske stranke prava. On se zaposlio kao pisar, a ona je radila sekretarske poslove. Diktatoru koji je u logorima poubijao desetine hiljada nevinih ljudi, nije smetalo što joj je majka Jevrejka, te je par bio u vezi punih osam godina, sve do vjenčanja 1918. godine.

Poput pravog zadrtog katolika on se suzdržavao od vanbračnog seksa. Nakon sklapanja braka u kratkom roku rodilo im se troje djece. Pavelića je njegova Mara postupno pretvorila u svog roba.

On sam gotovo ni o čemu nije odlučivao, a tome se čudio i jedan nemački opunomoćeni general u NDH. On je u svojoj knjizi “Između Pavelića i Hitlera” napisao kako nikada u životu nije vidio takvog papučara, te da mu nije jasno kako bi takav karakterno i moralno slab lik uopšte mogao da vodi bilo kakvu državu.

Ljubomorna Mara birala je Pavelićeve najbliže saradnike, ali i uništavala sve koje je mrzila. Pavelićevi saradnici nisu je bez razloga prozvali “krvavom Marom”.

Poznato je da je Pavelić bio izuzetno okrutan i da je podsticao seksualni zločin. Neko ko to ciljano radi, očito je sadomazohistia. Ali, sigurno je da zdrav, kontinuirani seksualni život Pavelić nije mogao imati, rekla je jednom psihoterapeutkinja dr. Denisa Legac. Isotirčar Tvrtko Jakovina, je jednom prilikom primjetio da nisu svi političari imali bogat seksualni život kao Tito

Tačan broj Titovih žena i ljubavnica je nepoznanica. Zna se da se Tito u ruskom zarobljeništvu 1919. godine najprije oženio Pelagijom Bjelousovom, ali nakon rata ona bježi od njega.

Nije se još ni razveo, a već je u Moskvi oženio Njemicu Anu Koening, pa je prokazao i poslao u staljinistički logor. Partijsku kurirku Hertu Has ostavio je u rukama Gestapoa, pa se spanđao sa studentkinjom francuskog Davorjankom Paunović…

Jovo Kapičić u knjizi “Goli otoci” tvrdi da je “radila čuda u krevetu”. Po pričanju Stane Dolanca, Tito je, uprkos Jovankinoj ljubomori, imao i ljubavne afere s operskim pjevačicama, a poznato je da su se sedamdesetih godina prošlog vijeka o njegovoj potenciji brinule dvije maserke.

I Franjo Tuđman je, poput Tita, volio da se okruži lijepim ženama. Ali, bio je odan svojoj Ankici. Iz opširne Hudelistove biografije Franje Tuđmana doznajemo samo da je na pragu adolescencije mladi Tuđman možda popustio čarima svoje maćehe Olge, kojom se otac oženio nakon smrti majke Justine.

Navodno ih je otac zatekao zajedno, a Franjo je godinama taj događaj okajavao…

(express.hr)