Vijesti 16.01.2016.

Titovi nasljednici ostaju bez imovine

ČITANJE: 1 minuta
tito
Nasljednici nekadašnjeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita neće dobiti ništa od imovine koju su tražili, odlučio je Prvi osnovni sud u Beogradu.

Nasljednici nekadašnjeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita neće dobiti ništa od imovine koju su tražili, odlučio je Prvi osnovni sud u Beogradu, a prenijele su današnje Večernje novosti.

List piše da je u dopunskom ostavinskom rješenju sud kao neosnovane odbio sve zahtjeve nasljednika, a odbijeni su i zahtevi zastupnika dinastije Karađorđević i države da se uključe u postupak.

U obrazloženju rješenja sud podsjeća da je ostavinski postupak za podjelu Titove imovine pravosnažno okončan pred Četvrtim opštinskim sudom u Beogradu, još 1991. U njemu je podijeljeno oko 800 komada odjeće, obuće i maršalovih ličnih stvari.

Njegova supruga Jovanka Broz je u martu 2002. podnijela zahtjev za donošenje dopunskog ostavinskog rješenja, pošto je u januaru Savezni ustavni sud proglasio neustavnim Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini koje su vezane za život i rad Josipa Broza.

Odlukom Ustavnog suda, prvobitno ostavinsko rešenje Četvrtog opštinskog suda izgubilo je pravno dejstvo.

(Agencije)