Vijesti 09.11.2018.

TOBL: Cilj je da Banjaluka postane turistička destinacija

ČITANJE: 2 minute

Banjaluka je dobila status turističkog mjesta i sledeća stepenica kojoj težimo je da grad na Vrbasu dobije status turističke destinacije, rekla je pomoćnik direktora Turističke organizacije Banjaluka (TOBL) Minja Šurlan.

– Dobiti status turističke destinacije nakon dobijanja statusa turističko mjesto je jako bitno za upisivanje Grada na turističku mapu regije, kao i Evrope – rekla je Šurlan.

Dodala je da će status turističkog mjesta Banjaluci donijeti mnoge pogodnosti.

 

– Dobijamo mogućnost povećanja boravišne takse, koja je u Banjaluci do sada iznosila dvije KM, a sada kad je dobijen status turističkog mjesta imamo mogućnost da ona iznosi tri KM. Sva sredstva od boravišnih taksi, koja dijelimo sa Turističkom organizacijom RS, iskoristićemo za promociju Banjaluke kao turističkog mjesta i promociju kapaciteta u cilju povećanja broja turista, njihovih dolazaka i broja noćenja  – rekla je ona.

Šurlan je kazala da je TOBL u cilju efikasnijeg olakšanja registracije apartmana, soba i stanova za iznajmljivanje i kuća za odmor objedinila sve nadležne insitucije i u saradnji sa njima pripremila kratki vodič za proces registracije.

– Na sajtu TOBL-u zainteresovani mogu popuniti zahtjev i nakon potpisivanja ugovora mogu dobiti svu potrebnu dokumentaciju od Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, Poreske uprave, Službe za strance i gradskog Odjeljenja za privredu čime se skraćuje proces i olakšava građanima da registuju svoje smještajne jedinice – rekla je Šurlan i dodala da je u Banjaluci registrovano više od 2.000 smještajnih kapaciteta.

Prema njenim riječima, ove godine planirano preko 90.000 turističkih dolazaka u Banjaluku i 130.000 noćenja, te da će u ostvarivanju ovog cilja u mnogome pomoći manifestacija „Banjalučka zima“ koja je ove godine dobila drugačiji koncept, kao i povećanje pristupačnosti Banjaluke, uvođenjem povoljnijih avionskih linija kompanijom „Rajaner“ sa banjalučkog aerodroma.

 

(Srpskainfo)