Politika 16.11.2020.

Todorović: CIK-u upućen zahtjev da ponovi izbore u Doboju

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Gradskog odbora SP-a Doboj Srđan Todorović rekao je da je ova stranka zbog, kako kaže, kršenja Izbornog zakona podnijela zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ BiH za ponovno održavanje izbora u ovom gradu.

Todorović, koji je bio kandidat SP-a za gradonačelnika, rekao je novinarima da će ova stranka podnijeti i pojedinačne zahtjeve za utvrđivanje krivične odgovornosti protiv onih predsjednika i članova biračkih odbora na kojima su utvrdili kršenje izbornih zakona Republike Srpske i BiH.

On tvrdi da je glavni krivac za izborne neregularnosti predsjednik Gradske izborne komisije /GIK/ Nenad Paleksić, te navodi da su ovoj komisiji dostavili oko 100 prigovora.

Todorović je rekao da su prigovore na sprovođenje izbornog postupka CIK-u, zajedno sa SP-om, dostavili i DNS, PDP, SDS, Narodni pokret “Banjaluka zove”, a naknadno i SDA.

Na osnovu prebrojanih glasova sa 105, od ukupno 106 redovnih biračkih mjesta u Doboju, najviše glasova za gradonačelnika dobio je kandidat SNSD-a Boris Jerinić 34.734 ili 82,3 odsto.

Kandidat SP-a Srđan Todorović osvojio 5.461 glas ili 12,93 odsto, a kandidat SDS-a Cvijan Filipović 2.016 glasova ili 4,88 odsto, potvrdio je danas predsjednik GIK-a Doboj Nenad Paleksić.

“GIK je primio 251 prigovor. U 99 odsto slučajeva odnosili su se na prisustvo posmatrača na biračkim mjestima”, rekao je Paleksić na konferenciji za novinare.

(Srna)