Politika 31.01.2016.

Todorović: Cilj kampanje koja se vodi protiv predsjednika RS nije Dodik lično već Republika Srpska

ČITANJE: 2 minute
todorovic
Predsjednik “Istočne alternative” iz Srbije Dragan Todorović smatra da krajnji cilj kampanje koja se vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika nije Dodik lično, već Republika Srpska.

-Dodika sada optužuju za kriminal, ali da danas promijeni politiku i pristane na urušavanje Srpske, Zapad bi počeo da ga kuje u zvijezde- rekao je Todorović.

On ističe da sličnost između nekadašnje situacije u Srbiji i aktuelnih dešavanja u Republici Srpskoj vidi svako “ko nije slijep kod očiju”.

-Na isti način su vršili medijsku i političku pripremu za državni prevrat u Srbiji 5. oktobra 2000. godine- rekao je Todorović.

Todorović smatra da su se članovi Saveza za promjene uključili u igranku koja Srpsku može, u krajnjem slučaju, koštati i nestanka.

-Neki su to učinili svjesno, zbog ličnih interesa, dok drugi nemaju pojma da služe Sarajevu, Briselu i Vašingtonu- istakao je Todorović i dodao da su oni ubijeđeni da, učestvujući u kampanji protiv Dodika, rade patriotsku stvar.

Todorović očekuje da će Srbi u Republici Srpskoj zrelije razmišljati od Srba u Srbiji, te da neće ponoviti greške matice zbog cijene koju su platili za stvaranje Republike Srpske.

“Govorim o četiri godine herojske borbe, o više od 30.000 poginulih Srba, o desetine hiljada ranjenih, o stotinama hiljada otetih i uništenih srpskih domova, o stotinama hiljada srpskih izbjeglica”, navodi Todorović.

Kada je riječ o referendumu o pravosuđu u BiH, Todorović smatra da Srpska treba da ga održi, jer je to najviši oblik demokratije.

-Kako to da su Hrvati i muslimani 1991. godine dobili podršku za referendum, koji je značio rušenje tadašnje jugoslovenske države i izazivanje rata, a Srbi nemaju pravo da se izjasne o jednom pravnom pitanju- zapitao se Todorović.

On tvrdi da referendum nije rušenje Dejtonskog sporazuma, nego njegova odbrana.

-Republika Srpska ima pravo i mora traži striktno poštovanje tog sporazuma i vraćanje svih dejtonskih nadležnosti koje su joj protivpravno otete- zaključio je Todorović.

(Press)