Vijesti 18.01.2022.

TODOROVIĆ: Zabrinjavajuće što je veliki broj zdravstvenih radnika zaražen

ČITANJE: 1 minuta

Epidemiološka situacija u Banjaluci je prilično loša, veliki je pritisak na primaru zaštitu zbog širenja omikron soja, a zabrinjavajuća je činjenica da je veliki broj zdravstvenih radnika na bolovanju jer su zaraženi virusom korona, rekla je direktor banjalučkog Doma zdravlja Nevenka Todorović.

“U našim kovid ambulantama dnevno se pregleda od 150 do 200 pacijenata, a tri odsto njih uputimo u Univerzitetsko-klinički centar /UKC/. U ARI ambulanatama se za 24 sata pregleda i do 500 pacijenata, a oko 2,5 odsto se uputi na UKC”, rekla je Todorovićeva.

Ona kaže da su zbog povećanog broja pacijenata morali povećati i broj timova porodične medicine, dodajući da u ambulanti za respiratorne tegobe trenutno radi 13 doktora za odraslu populaciju, dva pedijatra i noćni tim u službi Hitne medicinske pomoći, a u kovid ambulanti od šest do devet timova.

“Svi pacijenti koji dođu kod nas na pregled moraju biti pregledani, adekvatno zbrinuti i moraju im se uraditi druge neophodne analize, u skladu sa njihovom kliničkom slikom”, rekla je Todorovićeva za ATV.

Todorovićeva navodi da u 33 ambulante na području grada u jednoj smjeni radi 65 medicinskih sestara, a postoji 70 direktnih telefonskih linija, pa one fizički nisu u mogućnosti da se jave na sve linije.

“Zbog toga molimo građane za strpljenje i za razumijevanje”, navela je Todorovićeva.

(Srna/SB)

Oznake: Dom zdravlja