Vijesti 14.01.2016.

Tokom nastupajućih ledenih dana zaštititi se višeslojnom odjećom i kremama za lice

ČITANJE: 3 minute
hladnoca
Zbog izuzetno niskih temperatura koje se, prema prognozama meteorologa, očekuju naredne sedmice, iz sarajevskog Kluba spasavalaca 2000 upozoravaju građane na oprez i potrebu zaštite od pothlađivanja i smrzavanja.

Lice i ruke treba zaštiti masnom kremom, a obavezno je višeslojno odijevanje, pri čemu treba izbjegavati sintetičku odjeću. Savjetuje se nošenje pamučne i vunene odjeće, a samo jakne treba da budu od sintetičkih materijala koji štite od vjetra i hladnoće.

Usta i nos treba zaštiti dvoslojnim šalom, kako se ne bi direktno udisao ledeni vazduh.

Planinarima i skijašima se ne savjetuje ovog vikenda, zbog najavljenih padavina, odlazak u prirodu, a tokom polarnih temperatura koje se očekuju naredne sedmice samo ako imaju adekvatnu odjeću predviđenu za tako niske temperature.

Treba eliminisati konzumiranje alkohola.

Iz Kluba spasavalaca 2000 navode da pri temperaturi od minus 20 stepeni i s vjetrom od 18 kilometara na sat se dobija osjećaj hladnoće od minus 34 stepena, a kod vjetra brzine 36 kilometara na sat pri temperaturi od minus 20 stepeni osjećaj hladnoće je kao na minus 44 stepena.

Vlasnicima vikendica te drugih stambenih objekata u kojima se ne boravi stalno savjetuje se da ispuste vodu iz instalacione mreže, a vanjske česme treba zaštiti od mrazeva i ostaviti vodu da minimalno teče.

I tečnost u automobilima treba provjeriti kako ne bi došlo do smrzavanja i havarije na vozilu.

Prema prognozama sinoptičara od nedjelje se u BiH očekuju ledeni dani s maksimalnim temperaturama ispod nule. (Fena)

U petak kiša, zahlađenje i snijeg, obilne padavine u Hercegovini

Kiša i zahlađenje sa snijegom sutra se očekuju u većini krajeva Republike Srpske i Federacije BiH, a obilnije padavine u Hercegovini.

Ujutro će kiša intenzivnije padati na sjeveru i jugu. Tokom dana zbog pada temperature vazduha kiša će preći u snijeg. Najmanje padavina biće na sjeveroistoku, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Popodne i do večeri na sjeveru i zapadu padavine će prestati i doći će do smanjenja oblačnosti, dok će na istoku i dalje padati snijeg, a na jugu kiša.

Ujutro će duvati slab i umjeren vjetar, u planinama pojačan južni i jugoistočni. Tokom dana skrenuće na sjeverni i sjeveroistočni.

Jutarnja temperatura vazduha od jedan do pet, u planinana ispod nule, a na jugu oko sedam stepeni. Najviša dnevna od dva do sedam, na jugu do deset stepeni Celzijusovih, a na planinama na istoku oko nule.

Meteoalarm je za sutra zbog intenzivnih padavina izdao narandžasto upozorenje za Hercegovinu i jugozapadne krajeve. Očekivana količina padavina je između 30 i 60 litara po metru kvadratnom, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Hladno, ali suvo vrijeme zadržaće se i za vikend. Snijega samo ponegdje može biti na istoku i u centralnim krajevima. Jutarnja temperatura vazduha ispod nule, a dnevna oko nula stepeni.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas prevladava umjereno oblačno i sunčano vrijeme.

Bjelašnica je danas sa minus šest stepeni bila najhladnija. U isto vrijeme, u 13 časova, u Gacku je izmjeren minus jedan, a u Rudom nula stepeni.

Dva stepena bila su u Prijedoru, Višegradu, Novom Gradu, na Čemernu, u Zenici, Bugojnu i Nevesinju, dok su na Sokocu, na Han Pijesku, na Mrakovici i u Kalinoviku izmjerena tri stepena, na Ivan Sedlu, u Foči, Bileći i Jajcu četiri, u Doboju, Krupi na Uni, Srpcu, Drvaru, Sanskom Mostu, Sarajevu i Tuzli pet, a u Trebinju, Livnu i Šipovu šest stepeni.

U Banjaluci, Bijeljini, Mostaru, Srebrenici, Mrkonjić Gradu, Stocu, Gradačcu u 13 časova bilo je osam stepeni, u Čapljini devet, u Ribniku i Bihaću deset i najtopliji danas je bio Neum sa 13 stepeni Celzijusovih.

(Agencije)