Magazin 06.04.2016.

Tolstoj i Puškin najveći pisci svih vremena

ČITANJE: 1 minuta
tolstoj
Rusi su u velikoj anketi izabrali svoje najveće pisce i pjesnike svih vremena.

Najveći ruski prozni pisac svih vremena je Lav Tolstoj, a najveći pjesnik Aleksandar Puškin.

Tako su odlučili građani Rusije u nedavno sprovedenoj anketi nevladine organizacije “Levada centar”.

Današnji čitaoci nisu mnogo razbijali glavu. Za skoro polovinu učesnika Tolstoj je bez premca i sjedi usamljen na zlatnom književnom tronu ove zemlje.

Ubjedljivo je pobijedio sa 45 odsto glasova i daleko iza sebe ostavio ostala velika imena ruske literature.

Autor “Rata i mira” i “Ane Karenjine” po ovom glasanju bolji od drugoplasiranog Fjodora Dostojevskog (23 odsto) i trećeplasiranog Antona Čehova (18).

Četvrto mjesto pripalo je Puškinu (15), a na listi deset najboljih slijede: Nikolaj Gogolj (13), Mihail Šolohov (13), Mihail Bulgakov (11), Ivan Turgenjev (9), Maksim Gorki (7) i Mihail Ljermontov (6).

Nešto manju, ali takođe značajnu prednost zadobio je Puškin u kategoriji poezije, a na listi deset najvećih pjesnika, našle su se i dvije dame.

Iza autora “Evgenija Onjegina”, koji je osvojio 58 odsto glasova, slijedi Sergej Јesenjin, sa 41 odsto glasova, a za njim su: Ljrmontov (32), Aleksandar Blok (15), Vladimir Majakovski (14), Ana Ahmatova (12), Marina Cvetajeva (9), Nikolaj Njekrasov (8), Fjodor Tjutčev (6) i Afanasij Fet (5). Istraživanje je uključilo 1.600 Rusa iz 137 gradova i 48 regiona, a organizatori ankete istakli su zanimljiv podatak da se u književnim timovima snova nije našao nijedan savremeni pisac ili pjesnik.

(RTRS)