Region 17.05.2021.

Tomašević i Škoro u drugom krugu u Zagrebu, Penava pregazio HDZ u Vukovaru

ČITANJE: 2 minute

Prema preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u Hrvatskoj, koje je objavila Državna izborna komisija, Tomislav Tomašević iz platforme leve orijentacije “Možemo” vodi u trci za gradonačelnika Zagreba, dok u Vukovaru najviše glasova ima dosadašnji gradonačelnik Ivan Penava.

Prema DIP-ovom izveštaju poslije ponoći, Tomašević je osvojio više od 45 odsto glasova. U Zagrebu se bitka za drugo mjesto vodila do samog kraja – tek kad je bilo prebrojano 99,83 odsto glasova bilo je sigurno da u drugi krug sa Tomaševićem ide kandidat desničarskog Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, prenosi Index.hr.

Nakon 100 odsto prebrojanih glasova, Škoro je osvojio 39.789 ili 12,16 odsto, a kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti Jelena Pavičević Vukičević 36.309 ili 11,10 odsto glasova. U izbornom štabu “Možemo!, Zagreb je naš!” i koalicionih partnera, uvjerljiva pobjeda Tomislava Tomaševića u prvom krugu lokalnih izbora za gradonačelnika Zagreba i više od 40 odsto podrške birača na izborima za Gradsku skupštinu dočekani su uz pjesme i ples.

U Vukovaru bivši HDZ-ov kandidat Ivan Penava, koji se kandidovao ispred liste IP-NL, HKS, ima veliku prednost nad sadašnjim HDZ-ovim kandidatom Nikolom Mažarom. Penavi je pripalo 43,66 odsto glasova, a Mažaru 24,94 odsto.

U Splitu u drugi krug vjerovatno idu Ivica Puljak, kandidat Centra za gradonačelnika, sa osvojenih 27,3 odsto glasova, i Vice Mihanović iz HDZ-a s 22,33 odsto glasova. Aktuelni zamjenik gradonačelnika Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HSS) vodi u Rijeci sa osvojenih 30,16 odsto glasova, a iza njega je kandidat grupe birača Davor Štimac sa osvojenih 16,03 odsto.

U Osijeku je HDZ-ov Ivan Radić osvojio 38,68 odsto glasova, a slijedi nezavisni Berislav Mlinarević, uz podršku desničarskih Domovinskog pokreta i Mosta s 19,62 odsto.

Nezvanični rezultati prvog kruga lokalnih izbora pokazuju da je šest župana, među njima i jedna županica, izabrano u prvom krugu, osvojivši više od 50 odsto glasova birača, dok će u ostalim županijama odluka o županu biti poznata nakon drugog kruga za dvije sedmice.

U Hrvatskoj su juče održani lokalni izbori, na kojima je učestvovalo više od 38.000 kandidata za funkcije u predstavničkim tijelima i izvršnoj vlasti u 555 gradova i opština. Građani Hrvatske birali su opštinska vijeća i načelnike u 428 opština, gradska vijeća i gradonačelnike u 127 gradova i glavnom gradu Zagrebu koji ima status županije, i župane i županijske skupštine u 20 županija.

(E.M)