Vijesti 23.06.2021.

Tomatis metodom postignut veliki napredak kod djece

ČITANJE: 2 minute

Tomatis metoda treniranja i slušanja, koja se koristi kod djece sa poteškoćama sa glasom i govorom, kod teškoća u učenju i u regulaciji učenja, odnedavno se primjenjuje i u banjalučkom Centru za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama “Dajte nam šansu – Zvjezdice”, a za kratko vrijeme pokazala je značajne rezultate.

Tomatis metoda je prirodan pristup neurosenzornoj stimulaciji, a njegovi programi slušanja mijenjaju muziku i glas u realnom vremenu i služe da bi privukli pažnju, te da bi razvili motoričke, emocionalne i kognitivne vještine.

Sve usluge, uključujući i tomatis terapije koje pruža ovaj centar, besplatne su, što je veoma značajno roditeljima, jer one znaju biti veoma skupe, ističu iz ovog centra.

Mirjana Milićević, logoped, surdoaudiolog i tomatis praktičar, koja radi u ovom centru, ističe da je velika zainteresovanost roditelja djece sa poteškoćama za ovu terapiju.

“Djeca koja su do sada imala mogućnost da koriste prvu terapiju postigla su veliki napredak, a imamo i veoma pozitivna reagovanja roditelja”, rekla je Milićevićeva.

Ona je dodala da od februara imaju ovaj aparat i za nekoliko mjeseci on se odlično pokazao, prenose “Nezavisne novine”.

“Ova metoda se najčešće primjenjuje u tri faze. Prvo se kreće sa procjenom, kada tomatis praktičar, u ovom slučaju ja, bira program koji će se sprovoditi kod osobe. Prva faza najčešće traje 13 dana, dok za narednu fazu treba proći određeni period”, pojasnila je Milićevićeva.

Ona je napomenula da ne postoji starosna dob kojoj je namijenjena ova metoda – pomaže i djeci i odraslima.

“Neke od oblasti primjene su kod osoba koje imaju poremećaj pažnje, poremećaje glasa i govora, a pomaže im kod teškoća u učenju, u regulaciji učenja, motornih vještina i koordinacije”, navela je Milićevićeva i napomenula da ovu metodu može sprovoditi samo licencirani tomatis praktičar.

Dragana Vuković, majka dvanaestogodišnjaka koji ima probleme sa mucanjem, ističe da je nakon prve faze primijećeno znatno poboljšanje govora, te da sada čekaju na drugu fazu.

“Iskreno, nisam nešto mnogo očekivala, ali sam se baš iznenadila napretkom i veoma sam zadovoljna. Primijeti se velika razlika i nadam se da će biti još bolje tokom sljedećih tretmana”, rekla je Vukovićeva.

(Srna, E.M)