Magazin 01.02.2016.

Top 10 gedžeta za nove roditelje i njihove bebe

ČITANJE: 5 minuta
beba
Nove tehnologije i iz njih proizašli gedžeti nisu zaobišli ni dječiji svijet.

Svakim danom na tržištu je sve više tehnoloških inovacija namijenjenih pojednostavljenju života novim roditeljima.

Već odavno majke umjesto klasičnog bebi alarma koriste pametne telefone s aplikacijama koje ih pretvaraju u sofisticirani audio video sistem koji javlja svaki bebin pokret i mjeri njezine tjelesne funkcije.

Nekoliko godina unazadcpostoji i prenosni ultrazvuk koji buduće majke može poštediti čekanja na klasičan UZV pregled.

Jednostavan, s prostorom za spremanje od 8 GB i koji se spaja direktno na mobilni telefon. Godine 2013. smislili su ipotty – tutu s tabletom kako bi dijete što duže ostalo sjediti. Već tada su i nerođene bebe mogle imati Twitter. Smislili su posebne tkanine koje su se vezale oko stomaka trudnice i slale tvitove kad bi se dijete ritnulo.

Godine 2015. i početak 2016. donose još veći napredak, ali više se baziraju na sigurnost i zdravlje djece nego na zabavu.

Predstavljena je i pelena sa alarmom koji se oglasi čim se dijete uneredi. Tako su oni osjetljivijeg nosa bili pošteđeni čekanja da sami namirišu prljavu pelenu.  Na sajmu potrošačke elektronike (CES), gdje svjetske tvrtke predstavljaju tehnološke inovacije, bilo je zanimljivosti i za roditelje. CES 2016. održan je početkom mjeseca u Las Vegasu. Donosimo vam 10 noviteta koji će zauvijek promijeniti način na koji gledamo na roditeljstvo.

Jedan od njih definitivno je medvjedić napravljen od posteljice – za one koji je iz nekog razloga žele sačuvati. Kreator u setu nudi uputstva i sredstva za očuvanje posteljice. Ona se prvo prereže na pola, namaže morskom soli, osuši i prelije emulzijom. Sad je vrijeme za izradu medvjedića…

Japanska tvrtka osmislila je ukras koji je replika fetusa. Trudnice trebaju poslati UZV sliku na 3D printer. Trenutno se može izraditi samo u klinici u Tokiju.

Još jedan podsjetnik na trudnoću i ranu fazu odrastanja kreirale su kreativne mame, a može se naručiti na internetskoj stranici Etsy. Prodaju uspomene napravljene od sasušenog majčina mlijeka. Ne žele otkriti postupak obrade kojim od mlijeka dobiju masu sličnu glini, koju potom oblikuju i plastificiraju kako bi dobili privjesak.

Sjedalica koja se sama montira

sjedalica

Montiranje autosjedalice zna biti noćna mora. Ne odgovara oblik svake sjedalice svim automobilima, potrebno je namjestiti nagib, a da bi sjedalica bila zadovoljavajuće zategnuta i učvršćena potrebno je i nešto snage. Zato su proizveli sjedalicu koja se sama pravilno montira pomoću uređaja povezanog s aplikacijom.

James bond specijalna autosjedalica

Autosjedalica Carkoon prototip je za koji se proizvođač nada da će ubrzo u prodaju. U trenutku sudara zatvara se poput orahove ljuske i dijete štiti od krhotina stakla. Sjedalica bi trebala biti od materijala otpornog na vatru. Ostatak sjedalice je prekriven kevlarom otpornim na metke, a ima i GPS te sustav za jednostavnije izvlačenje bebe.

Pelene će moći otkrivati urinoinfekte

pelene

Ove pelene imaju na sebi QR kod i polja koja mijenjaju boju ovisno o PH, razini elektrolita ili prisutnosti bakterije u urinu. Roditelji će pametnim telefonima skenirati kod te će ih aplikacija upozoriti na problem. Pelene čekaju odobrenje, a cijena bi im trebala biti 30 posto viša od običnih pelena.

Narukvica upozorava kad se dijete udalji

narukvica

Narukvica “Paxie kids” ima više od jedne korisne funkcije. Povezana s aplikacijom ona detektira lokaciju na kojoj je dijete, kao i temperaturu okoliša, otkucaje srca te opšte stanje organizma. Pošalje i upozorenje ako se dijete udalji van granica koje ste vi odredili (100 metara, van parka, kuće, preko ceste…). Narukvica se može skinuti samo koristeći dvije ruke pa je dijete ne može skinuti samo.

Bočica zapamti kada, kako i koliko dijete jede

bocica

Pametna bočica može vam zvučati smiješno – ali samo dok ne čujete što sve ona može. “Baby Glgl” prati i bilježi kada beba jede, koliko pojede u obroku i kojom brzinom. Do podataka se može doći preko aplikacije. Bonus su savjeti koje vam šalje ova pametna bočica, naprimjer pod kojim uglom je držati kako dijete ne bi progutalo previše vazduha. Ona vam šalje i upozorenje ako se zaštopa pa hrana ne izlazi normalnim tempom. “Baby Glgl” trebao bi se naći u prodaji do kraja godine i naravno, dolazi u plavoj i ružičastoj boji.

Roditelji uz ovaj sat ne moraju brinuti da će im se djeca izgubiti

sat

 

Osim što simpatično izgledaju, ovi satovi su zapravo GPS namijenjen djeci iznad tri godine. Zovu se “HereO”, a sinhroniziraju se s lokacijskom aplikacijom koju može koristiti čitava obitelj te međusobno dijeliti gdje se nalaze. Ima još nekoliko sigurnosnih postavki, kao “mod panike” koji automatski šalje roditeljima upozorenje.

I predškolci mogu naučiti programirati

programiranje igracka

Poznata fabrika igračaka kreirala je gusjenicu koja će predškolce uvesti u svijet programiranja. Na motoriziranu glavu zakačeno je osam dijelova, od kojih je svaki kodiran da ide ravno, lijevo, desno ili pjeva pjesmicu. Gusjenica će se kretati zavisno od toga kako se dijelovi slože. U prodaji će se naći na ljeto.

Broji riječi, analizira i predlaže aktivnosti

Starling je pametni mali uređaj koji prati broj riječi koje beba čuje i izgovara svakoga dana. Nije samo pametan, nego i intuitivan. Uparen sa smartphone aplikacijom, Starling vam daje personalizovane informacije, analize i aktivnosti kako bi dijete moglo doseći svoj puni potencijal. Vode se teorijom naučnika da je važna količina riječi kojoj su djeca izložena do četvrte godine.
Čarapa prati rad srca i razinu kisika

carapa

Owlet je čarapica koja izgleda baš poput obične čarape za bebu. Ali ona je sve samo ne obična. Kad je navučete na bebinu nogu, možete mirnije spavati. Odašilje informacije o radu srca i razini kisika. Dolazi s bazom koja trenutačno počne proizvoditi zvukove i svjetlosno signalizirati ako je bebino zdravlje ugroženo. Čak i kad je Wi-Fi ugašen.

Više ih nikad nećete morati tjerati da operu zube

zubi pranje

Tvrtka Kolibree dosjetila se kako pranje zuba učiniti zanimljivijim i osigurati da traje potrebnih dvije do tri minute. Četkica dolazi s aplikacijom pomoću koje djeca mogu igrati igru na mobitelu dok četkaju zube. Proizvodi se u zelenoj, plavoj i ružičastoj boji. Možda nije najpotrebnija investicija, ali može olakšati život roditeljima malih mrzitelja oralne higijene.

(24sata.hr)