Magazin 31.01.2016.

Top 5 filmova o vampirima

ČITANJE: 4 minute
vampiri
Omiljeno mitsko biće Holivuda, vampir, prikazivano je na razne gadne načine, ali i među vampirskim filmovima ima odličnih ostvarenja;

Pogledajte ove filmove i povratite vjeru u jezive krvožednike koji ne svjetlucaju, nego s pravom zastrašuju vijekovima, baš kako i treba.

5. Glad (The Hunger), 1983

U ovom filmu glumi Bouvi. Prijateljski savjet: nemojte gledati ovaj film. Razočaraćete se kad saznate da Dejvid Bouvi ubrzano stari i njegove jagodične kosti u tom stanju nisu toliko privlačne. Premotajte na seksi scenu u kojoj Katrin Denev zavodi Suzan Sarandon, to je okej.

4. Zavisnost (The Addiction), 1995

Niko ne može snimiti pretenciozni vampirski film bolje od Ejbela Ferare. Ako pročitate o radnji filma The Addiction, najvjerovatnije ćete zaurlati „Kakva glupost!“ i to je potpuno u redu jer je zaista teško svariti rečenice poput: „Studentkinju filozofije nakon stresnog predavanja dočekuje vampirica Kazanova, koja joj govori da će otići ako ova to iskreno zatraži, ali pošto studentkinja to ne uspijeva, vampirica je ujeda i tako i od nje čini krvožedno besmrtno biće“.

Vjerovatno će biti još gore kad otkrijete da filozofija nije izabrana slučajno, nego da likovi idu okolo i citiraju Ničea, i razmatraju pitanja slobodne volje i uzroka dobrog i zla kroz priču o vampirizmu, a sve to dok sišu krv nesrećnih prolaznika.

Ipak, nije Ejbel Ferara džabe Ejbel Ferara; on uspijeva da od ove naizgled pretenciozne povraćke od zapleta stvori odličan film o neprestanom nastavljanju loze zla i to sve praćeno reperskim saundtrekom devedesetih, a priznaćete, uvijek ste željeli da čujete kako Kristofer Voken dramatično citira Ničea, dok u pozadini svira Cypress Hill.

3. Samo ljubavnici opstaju (Only Lovers Left Alive), 2013

Poznato je da je Džim Džarmuš najveći roker među rediteljima i to je samo potvrđeno u Only Lovers Left Alive, filmu u kome se Tilda Svinton psihodelično njiše i smije, a Tom Hidlston mučenički svira svoje prastare gitare. Svintonova i Hidlston su toliko kul dok to rade, ili prosto spavaju jedno do drugog, da ih to više ističe od same činjenice da su živi vijekovima, piju krv za doručak i povremeno moraju da počiste mrtva tijela za rođacima koji svoje krvožedne nagone ne kontrolišu tako dobro.

Ako vas glumci nisu kupili, onda će vas kupiti odličan saundtrek, Džarmušovi stilski eksperimenti, i svevremena ljubavna priča. Zapravo, ovo je više film o ljubavi koja opstaje uprkos svemu, nego o vampirima; jedino što ovde prepreke nisu bračne nesuglasice nego problemi sa snabdevanjem krvlju, ali to se da srediti!

Prijateljski savjet: prije gledanja navucite najbolje krpe koje imate, njišite se i nabacite cvike za sunce. Budite kul.

 

2. Sijenka vampira (Shadow of the Vampire), 2000

Ubjedljivo najzabavniji film o vampirima je Shadow of the Vampire koji govori o snimanju najkultnijeg od vampirskih filmova, Nosferatuu. Gledajte ovaj film ako volite Džona Malkoviča i Vilijema Defoa (a ko ih ne voli!), gledajte ga ako vas uzbuđuju izmišljene filmske istorije i ako volite da provodite vrijeme guglajući postoji li makar trunka istine u priči da je reditelj Nosferatua angažovao pravog vampira i obećao mu vrat glavne glumice kako bi snimio što bolji film.

Prijateljski savjet: razgaćite se, spremite kokice i potrudite se da se ne zagrcnete od smijeha.

1. Nosferatu (Nosferatu, eine Symphonie des Grauens), 1922

Nosferatu iz 1922. zaslužuje prvo mjesto na ovoj listi jer je vjerovatno jedan od najboljih horora svih vremena, a ne samo najbolji film o vampirima. Kontroverze pri nastanku ovog filma bile su brojne, a uglavnom su se ticale činjenice da je Bram Stokerov roman Drakula iskorišćen kao osnovna premisa bez dozvole njegovih nasljednika; da poslje presude da svi primjerci ovog filma budu uništeni nije ostala jedna kopija, ostali bismo uskraćeni za ovo remek djelo njemačkog ekspresionizma. Ipak, kopija je preživjela i Nosferatu je otišao u legendu sa svojim blijedolikim grofom Orlokom. Iako ovaj film današnjoj publici vjerovatno nije nimalo strašan, on uspijeva bez ikakvih klišea i trikova da održi jezivu atmosferu i tako se ureže u sjećanje svoje publike.

Prijateljski savjet: nakon ovoga pustite Hercogov Nosferatu the Vampyre i uživajte u svojevrsnom omažu originalnom filmu iz ’22. Oba filma gledajte sami u škriputavoj kolibi. Ili nemojte.

(Kultur Kokoška)