Biznis 03.10.2018.

„TOP ENERGY 2018“ Banjaluci priznanje za projekat nove toplane

ČITANJE: 1 minuta

Grad Banjaluka osvojio je priznanje „TOP ENERGY 2018“ za projekat izgradnje nove gradske toplane na bio masu, kao najuspešnije izvedeni projekat u kategoriji obnovljivih izvora energije u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi.

Ovo priznanje, koje se dodjeljuje za najuspešnije realizovane projekte u oblasti energetike, primio je zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić na Međunarodnom forumu o čistim energetskim tehnologijama, koji se danas završava u Novom Sadu, u organizaciji Instituta za evropske poslove iz Dizeldorfa i novosadskog Fakulteta tehničkih nauka.

Savjet Foruma, koji okuplja stručnjake iz oblasti energetike, odlučio je da se Banjoj Luci dodijeli nagrada za stratešku viziju razvoja, jačanje energetske bezbjednosti i zaštitu životne sredine.

Primajući nagradu, Amidžić je naglasio da je ovim međunarodnim priznanjem još jednom potvrđen uspjeh projekta nove gradske toplane na biomasu, koji će građanima obezbijediti stabilno daljinsko grijanje.

-„Eko toplane“ u radu koriste drvnu sječku, obnovljivi i ekološki znatno prihvatljiviji energent u odnosu na stara postrojenja na mazut. Novom toplanom dobili smo i finansijski održiv sistem, umjesto stare „Toplane“ i njenih nagomilanih dugova – kazao je Amidžić.

Nova gradska toplana, pod nazivom „Eko toplane Banja Luka“, predstavlja najveći infastrukturni komunalni projekat u gradu u posljednjih nekoliko decenija, i ujedno, jedan od ključnih strateških ciljeva aktuelne gradske administracije koji je i ostvaren za samo jednu grijnu sezonu.